UE a interzis importul de carburanții rusești – Motorina se ieftinește în România

ENERGIE. România trebuie să facă rost de o cantitate foarte mare de motorină pentru a înlocui cantitatea obținută până acum din Rusia , după ce a intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană carburantului obținut din țiței rusesc.

În 2021, cele trei rafinării de la noi, care fac și exporturi, au procesat aproape 10 milioane de tone de țiței, din care 7 milioane au fost de import. 2,5 milioane au venit din Rusia.

Rafinăria Petromidia, deținută de kazahi, prelucrează doar petrol din Kazahstan și are o capacitate de rafinare de 5,5 milioane de tone.

Petrobrazi, controlată de OMV Petrom, cu o capacitate de 4,5 milioane de tone, are asigurate două treimi din necesar din țițeiul românesc, iar restul este de import – din India, Orientul Mijlociu și din Marea Mediterană. Anul trecut, a importat 500 de mii de tone de motorină din alte surse decât rusești.

La Petrotel, deținută de rușii de la Lukoil, specialiștii spun că soluția ar fi tot țițeiul kazah.

Benzină producem suficient, producția internă acoperind nevoile de consum. Doar pentru motorină trebuie să găsim surse externe, ca să acoperim 1,7 milioane de tone. Ministrul Energiei dă asigurări că nu vor fi probleme de aprovizionare, pentru că marile companii au găsit deja alternative de import.

Specialiștii spun că prețul motorinei ar putea crește în perioada următoare, dar că totul depinde de evoluția războiului din Ucraina, în care sunt consumate cantități uriașe.

Din cele aproape 10 milioane de vehicule din parcul auto românesc, aproape jumătate sunt pe motorină. Motorina este de ceva vreme considerabil mai scumpă decât benzina.

Deși se credea că embargoul privitor la motorina din Rusia va aduce scumpiri pe piața carburanților, iată că avem parte de o surpriză. Motorina s-a ieftinit considerabil astăzi, conform Monitorului Prețurilor.

Stațiile Petrom vând astăzi motorina standard cu 10 bani mai ieftină decât o făceau duminică, 5 februarie.
La benzinăriile OMV, prețul motorinei standard a coborât cu 12 bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare