UE ia măsuri în privința inteligenței artificiale: Acord între Germania, Franța și Italia

ACORD. Germania, Franța și Italia au semnat un acord pentru reglementarea inteligenței artificiale (IA) în viitor, conform unui document consultat în exclusivitate de Reuters. Acest acord vizează accelerarea negocierilor la nivel european și susține angajamentele voluntare obligatorii pentru furnizorii de IA, indiferent de mărimea acestora, în cadrul Uniunii Europene (UE).

Negocierile actuale ale Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului UE au în vedere stabilirea poziției blocului comunitar în domeniul inteligenței artificiale. În iunie, Parlamentul European a prezentat o “Lege privind IA” pentru prevenirea riscurilor de securitate generate de aplicațiile IA și evitarea efectelor discriminatorii, fără a încetini inovația în acest domeniu în Europa.

În timpul discuțiilor, Parlamentul European a propus inițial ca codul de conduită să fie obligatoriu doar pentru marii furnizori de IA, majoritatea provenind din Statele Unite. Cu toate acestea, cele trei guverne ale UE au avertizat împotriva acestui avantaj competitiv, susținând că ar putea afecta furnizorii europeni mai mici, reducând încrederea în securitatea acestora și atrăgând mai puțini clienți. Astfel, acestea au propus ca regulile de conduită și transparență să fie obligatorii pentru toți furnizorii de IA.

Documentul specifică că inițial nu se vor impune sancțiuni. Cu toate acestea, în cazul încălcărilor repetate ale codului de conduită, se va institui un sistem de sancțiuni după o anumită perioadă de timp.
Pe viitor, se prevede instituirea unei autorități europene pentru monitorizarea respectării standardelor în domeniul IA. Ministerul german al Economiei, responsabil împreună cu ministerul german al Afacerilor Digitale pentru acest subiect, susține că reglementarea ar trebui să se axeze pe aplicarea IA și nu pe tehnologie în sine.

Discuțiile privind inteligența artificială vor fi și pe agenda summitului digital găzduit de guvernul german în Jena, unde reprezentanți din politică, afaceri și știință vor aborda probleme legate de IA. Miercuri, la Berlin, va avea loc o întâlnire între guvernele german și italian, unde se vor discuta aspecte legate de inteligența artificială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare