UiPath se implică în Digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală

IT. Experții companiei UiPath, prima companie globală de software care dezvoltă o platformă pentru automatizarea proceselor robotizate (RPA sau RPAAI) fondată de antreprenori români și listată în 2021 la bursa de la New York, a convenit să se implice în procesul de digitalizare a operațiunilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Această inițiativă a fost discutată în cadrul unei întrevederi avute la Guvern între premierul Marcel Ciolacu și Daniel Dines, fondatorul UiPath. Decizia de a colabora în vederea digitalizării ANAF vine într-un moment critic, în care instituția a înregistrat dificultăți semnificative în domeniul IT de-a lungul anilor.

Potrivit surselor oficiale citate de Profit.ro, fondatorul UiPath a fost de acord să sprijine eforturile de digitalizare ale ANAF și se va contribui la elaborarea unui plan detaliat în acest sens. Acest demers vine pe fondul necesității imperioase de a moderniza operațiunile fiscale și de a îmbunătăți relația cu contribuabilii. ANAF desfășoară numeroase proiecte cu scopul de a moderniza activitățile sale, dar ritmul de progres în această direcție a fost insuficient de rapid.

Un alt factor care a limitat capacitatea ANAF de a-și digitaliza operațiunile este faptul că implementarea tehnică este gestionată de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), o instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor. Mai mult, CNIF se confruntă cu un deficit semnificativ de specialiști IT.

Estonia, una dintre țările recunoscute pentru avansul său în domeniul digitalizării administrației, a oferit asistență ANAF pentru a reforma activitățile de control fiscal în primăvara anului trecut. Prin intermediul acestui parteneriat, ANAF a beneficiat de experiența Estoniei în acest domeniu.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța învățării din experiența UiPath și din modelele de lucru cu sectorul public din țări avansate tehnologic, cum ar fi Singapore sau Statele Unite. El a accentuat că autoritățile române doresc să preia modele internaționale de succes pentru a avansa în procesul de digitalizare a infrastructurii informatice de stat.

Colaborarea dintre UiPath și ANAF poate reprezenta un pas semnificativ către modernizarea și eficientizarea serviciilor fiscale în România, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra relației cu contribuabilii și a gestionării financiare a țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare