Új testnevelés tanárképző szak indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

KÉPZÉS. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 2024 őszén elindítja a testnevelés tanárképző szakot, mely hiánypótló kezdeményezés a térségben. Az új szak bevezetésének hátterében az áll, hogy Hargita megyében a 2023-24-es tanévben 83 testnevelés szakos katedra volt betöltetlen az általános és középiskolákban. Ez azt jelenti, hogy sok esetben képesítés nélküli személyek látják el a testnevelés órákat, vagy egyetlen tanár több iskolát is „lefed”.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora elmondta, hogy a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) jóváhagyta a szak elindítását, így a 2024-25-ös tanévben már indulhat is a képzés. A sport és testnevelés szak elindításával az egyetem alapképzéses portfóliója 33 szakra bővül, Kolozsváron pedig geopolitika mesterszak is indul ősszel.

Lázár Ede, a csíkszeredai kar dékánja, kiemelte, hogy a sporttudományi terület kiépítése stratégiai szempont volt, és külön köszönetet mondott a partnereknek, mint a Székelyföld Jégkorong Akadémia és az FK Csíkszereda, akik létesítményeikkel támogatják a képzést. Nagy Attila, a Székelyföld Jégkorong Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy a sportág fejlesztéséhez megfelelő infrastruktúra, elegendő gyereklétszám és képzett szakemberek kellenek, így ez az új képzés fontos lépés ebben az irányban.

Miklóssy Ildikó, a Biomérnöki Tanszék vezetője részletezte, hogy a hároméves nappali alapképzésben nagyobb arányban lesznek gyakorlati tevékenységek, edzőtáborok, valamint olyan tantárgyak, mint a biokémia és táplálkozástudomány. Az őszi felvételin mozgáskészség-felmérés és az érettségi jegyek alapján választják ki a hallgatókat.

A szak a pedagógiai modullal kiegészülve lehetőséget ad arra, hogy a végzett hallgatók bármelyik romániai általános és középiskolában taníthassanak. A budapesti Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szakmai segítséget nyújtott az akkreditációs folyamatban és az alapozó tantárgyak oktatásában is közreműködnek.

Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorhelyettese, online részvételével hangsúlyozta a sport fontosságát, egy kutatásukra hivatkozva, mely kimutatta, hogy az olimpiai bajnokok esetében lassabb az öregedés folyamata.

Trandafir Norbert úszó olimpikon, aki évek óta tart úszóedzéseket Csíkszeredában, elmondta, hogy a középiskolákban hiányzik a sportosztály, ezért nagy szükség van ilyen irányú képzésre. Hangsúlyozta, hogy Csíkszeredában kevés a szakember, így az új képzés óriási segítséget jelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare