ULTIMATUM – Se împute afacerea cu deșeuri din Mureș: după Sylevy și Bissdog, operatorul din Târnăveni, este amenințat cu rezilierea contractului

SALUBRITATE CU PROBLEME. După ce firma Sylevy Salubriserv (controlată de frații Ilyés Dionisie și Ilyés-Toth Alexandru, fost consilier județean UDMR, prin fiul său, Ilyés-Toth Botond Lehel) a primit patru notificări de încălcare a contractului de colectare şi transport a deşeurilor din toate zonele în care operează (Sânpaul, Reghin, Râciu și Bălăușeri), acum a venit rândul celeilalte firme din Ceuașu de Câmpie, sereleul Bissdog, să primească ultimatumul înaintea rezilierii contractului.

 

Practic, în acest moment, din cele 6 zone din județul Mureș în care s-au semnat anul trecut contracte de colectare și transport al deșeurilor, cei doi operatori din Ceuașu de Câmpie care gestionează 5 zone (Sylevy Salubriserv și Bissdog) au primit avertismente finale, ADI Ecolect Mureș fiind pregătită de rezilierea contractelor cu aceștia – cea de-a șaptea zonă a județului (și cea mai mare), Târgu Mureș, nu are încă un operator desemnat, mai multe licitații în acest sens fiind eșuate.

 

Cum a călcat pe bec firma lui Gödri

 

Bissdog, care este administrată de Gödri János (52 de ani), un apropiat al fraților Ilyés de la Sylevy Salubriserv, operează serviciul de colectare și transport al deșeurilor din SMIDS Mureș în zona 5 Târnăveni. Zona cuprinde 6 UAT-uri cu aproape 46.000 de locuitori. Pentru că banii n-au miros, firma s-a metamorfozat dintr-o societate care gestionează adăpostul de câini din Ceuașu de Câmpie (situat pe un teren închiriat de la… Sylevy Salubriserv) într-una care colectează și transportă gunoi.

 

Sigur, posibilitatea acestei metamorfoze împotriva firii a stârnit suspiciuni rezonabile, așa că a fost declanșată o investigaţie care vizează “posibila trucare (n.red., printr-o înțelegere între firmele Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL – ambele din satul mureșean Ceaușu de Câmpie – şi Servicii Salubritate Bucureşti SA) a 11 licitaţii organizate pentru delegarea serviciilor de salubrizare, în perioada 2017-2019, de mai multe primării din judeţul Mureş”. Investigația este pe rolul Consiliului Concurenţei, fiind în desfășurare.

 

Bissdog a câștigat licitația pentru operare în zona Târnăveni, contractul de delegare a colectării și transportului deșeurilor din cele șase localități mureșene și operarea stației de transfer a deșeurilor din Târnăveni fiind semnat în urmă cu un an (în 16 aprilie 2019).

 

Numai că ADI Ecolect susține că nici Bissdog nu-și respectă obligațiile contractuale, așa că au trimis firmei lui Gödri o notificare de încălcare (pe post de ultimatum înaintea rezilierii unilaterale a contractului). Conform notificării, Bissdog nu respectă fluxul și frecvența de colectare a deșeurilor, nu a organizat campaniile de informare a publicului și nu și-a făcut toate investițiile la stația de transfer Târnăveni. Dacă acestea nu se reglează conform contractului, după 90 de zile contractul se reziliază, ADI Ecolect fiind mandatată să atribuie altui operator, prin încredințare directă (până la efectuarea licitației), serviciile pe care ar trebui să le presteze acum Bissdog.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare