Un cuptor roman datând din secolul al IV-lea, descoperit în România în anii 1980, a fost expus publicului la Sighișoara

ISTORIE. Cuptorul, despre care se crede că este unicul de acest fel, a fost salvat de o companie privată, care l-a donat apoi Muzeului de Istorie Sighișoara.

Acesta a fost expus în cadrul Festivalului Sighișoara Medievală, relatează Agerpres.ro.

Curatorul muzeului, Nicolae Teșculă, a declarat că turiștii pot admira cuptorul atât ziua, cât și noaptea, deoarece a fost amplasat într-o cupolă de sticlă iluminată.

“Cuptorul a fost extras în 1982 cu un container din Cetate și depozitat în următorii 24 de ani într-un alt container de acolo. Apoi a fost transferat la fabrica de cărămizi din oraș, unde a fost restaurat și expus. În 2020, noua conducere a fabricii a declarat că va returna cuptorul la Muzeul de Istorie, dar mutarea a fost considerată riscantă.

În cele din urmă, cuptorul a fost mutat unde a fost restaurat, iar în jurul său a fost amplasată o cupolă de sticlă. Cu ocazia Festivalului Sighișoara Medievală, publicul îl poate vedea chiar și noaptea”, a declarat Nicolae Teșculă.

Cuptorul din secolul al IV-lea a fost folosit de romani pentru a produce ceramică tradițională. A fost descoperit în timpul unei săpături arheologice efectuate de prof. dr. Radu Harhoiu și prof. dr. Gheorghe Baltag în 1981, în Dealul Viilor, în județul Argeș.

Romanii au cucerit părți din România de astăzi în anul 106 și au ocupat teritoriul până în anul 275 d.Hr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare