Un elev mănâncă lucrarea cu banana lipită cu bandă adezivă pe peretele unui muzeu pentru că…”îi era foame”

ARTĂ. Pentru unii, șansa de a vedea o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete înseamnă să se afle la mică distanță de un moment senzațional din istoria recentă a artei. Pentru alții, este o gustare apetisantă!

Joi, un student la arte de la Universitatea Națională din Seul a constatat că aceasta din urmă a fost ultima variantă, atunci când a îndepărtat fructul – o lucrare emblematică a artistului italian Maurizio Cattelan – de pe un perete de la Muzeul de Artă Leeum din Seul, Coreea de Sud, unde era expus. Apoi a procedat la devorarea acestuia.

“Elevul a spus muzeului că a mâncat-o pentru că îi era foame”, a declarat un purtător de cuvânt al muzeului pentru CNN, într-o convorbire telefonică.
Intitulată “Comedian”, lucrarea a devenit unul dintre cele mai mari momente virale din lumea artei când a fost vândută cu 120.000 de dolari la Art Basel Miami Beach în decembrie 2019. Alte două ediții ale piesei s-au vândut, de asemenea, la târg.

După ce a mâncat fructul, studentul a lipit coaja înapoi pe perete. Ulterior, coaja a fost înlocuită de muzeu cu o banană proaspătă.

“S-a întâmplat brusc, așa că nu s-a luat nicio măsură specială. Artistul (Cattelan) a fost informat despre incident, dar nu a avut nicio reacție”, a adăugat purtătorul de cuvânt al muzeului.
Lucrarea face parte din expoziția personală WE a lui Cattelan, care se desfășoară în prezent la muzeul din Seul până la 16 iulie. Banana în sine este schimbată în mod regulat la fiecare două-trei zile și nu este de vânzare.
Cattelan este cunoscut pentru piesele satirice care sfidează cultura populară, provocând adesea dezbateri în jurul artei conceptuale.

Aceasta nu a fost prima dată când cineva a crezut că opera de artă este gata de cules.
După ce prima ediție a “Comedian” s-a vândut în 2019, artistul de performance David Datuna a smuls fără ceremonii banana expusă la galeria Perrotin din cadrul Art Basel din Miami și a înghițit-o sub privirile uimite ale spectatorilor.

Datuna s-a bucurat de cascadorie, postând pe Instagram la vremea respectivă: “Îmi place foarte mult această instalație. Este foarte delicioasă”. Mai târziu, el a apărat actul, numindu-l o performanță artistică la o conferință de presă și nu un act de vandalism.

Înainte de vânzarea operei de artă care a ținut prima pagină a ziarelor, Perrotin a declarat pentru CNN că bananele sunt “un simbol al comerțului global, un dublu sens, precum și un dispozitiv clasic pentru umor”, adăugând că Cattelan transformă obiectele banale în “vehicule atât de încântare, cât și de critică”. Artistul nu a oferit potențialilor cumpărători instrucțiuni cu privire la ce trebuie să facă atunci când opera de artă începe să se descompună.

Cineva a mâncat o banană de 120.000 de dolari pe care un artist a lipit-o de un perete.
Opera de artă este, de asemenea, implicată într-o bătălie pentru drepturile de autor. În 2022, Joe Morford, un artist din Glendale, California, a susținut că Cattelan i-a plagiat propria lucrare din 2000, intitulată “Banana & Orange” – în care se văd fructele titulare fixate cu bandă adezivă pe un fundal verde pictat pe un perete.

Potrivit documentelor din instanță, Morford, care se reprezintă singur, a înregistrat lucrarea la Biroul de Drepturi de Autor din SUA și a postat lucrarea pe site-ul său, pe conturile sale de Facebook și YouTube cu mult înainte ca Cattelan să creeze “Comedian”.

Avocații lui Cattelan au susținut că Morford nu are “niciun drept de autor valabil”, pentru elementele lucrării – banana și banda adezivă lipită de un perete.

O altă operă de artă virală a lui Cattelan a fost o toaletă din aur masiv de 18 carate intitulată America, evaluată la aproximativ 6 milioane de dolari. Aceasta fusese instalată pentru prima dată la Guggenheim din New York în 2016 și putea fi folosită de vizitatori. Ulterior, în 2019, a fost furată de la locul de naștere al lui Winston Churchill, la Palatul Bleinheim din Anglia, unde era expusă. Nu a fost găsită niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare