Un ghiozdan – O șansă la educație! Apel la bunăvoința și bunătatea dumneavoastră

UMANITAR. Un Ghiozdan – O Șansă la Educație, pentru elevii din comunitățile rurale defavorizate ale județului Mureș

În țara noastră, abandonul școlar înregistrează cifre alarmante. Un raport al Băncii Mondiale din 2022 indică că în sferțurile din mediul rural sunt necesare eforturi considerabile. În mediul rural, unde se află 70% dintre românii aflați în risc de sărăcie, există un risc de 5 ori mai mare de abandon școlar, comparativ cu mediul urban. Această situație se datorează atât declinului demografic în zonele rurale, migrației tinerilor către marile orașe ale țării și în străinătate, cât și situației materiale precare cu care se confruntă populația rurală.

Studiile “Bunăstarea copilului din mediu rural din România” efectuate de World Vision România în 2020 și 2022 arată că 1 din 10 copii din mediul rural nu urmează nicio formă de învățământ, iar 8% dintre părinții ai căror copii au abandonat școala o fac din cauza dificultăților financiare. De asemenea, 2 din 10 copii din mediul rural afirmă că familia le restricționează accesul la bază suferindă sau nu le oferă ajutor în vederea continuării școlii, iar 38% dintre părinții din România consideră că măsurile pentru prevenirea abandonului școlar sunt cât se poate de insuficiente, precum și că face față cu dificultate situației materiale.

În fața lipsurilor materiale cu care se confruntă încă din primele clipe ale vieții și a lipsei de materiale didactice necesare studiului, tot mai mulți elevi din satele românești părăsesc (prematur) sistemul de învățământ.

În acest context, 𝒄𝒖 𝒃𝒊𝒏𝒆𝒄𝒖𝒗𝒂̂𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝑰̂𝒏𝒂𝒍𝒕𝒑𝒓𝒆𝒂𝒔𝒇𝒊𝒏𝒕̗𝒊𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑷ă𝒓𝒊𝒏𝒕𝒆 𝑰𝒓𝒊𝒏𝒆𝒖, 𝑨𝒓𝒉𝒊𝒆𝒑𝒊𝒔𝒄𝒐𝒑 𝒂𝒍 𝑨𝒍𝒃𝒂 𝑰𝒖𝒍𝒊𝒆𝒊, 𝐀𝐫𝐡𝐢𝐞𝐩𝐢𝐬𝐜𝐨𝐩𝐢𝐚 𝐎𝐫𝐭𝐨𝐝𝐨𝐱ă 𝐑𝐨𝐦â𝐧ă 𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐞𝐢, prin Sectorul Social-Misionar, 𝐒𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥-𝐟𝐢𝐥𝐚𝐧𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐜ă 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̗𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐫𝐞ș, și Departamentul de tineret și Biroul de cateheză – 𝐒𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̗𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐫𝐞ș, lansează campania intitulată 𝑼𝒏 𝒈𝒉𝒊𝒐𝒛𝒅𝒂𝒏 – 𝑶 ș𝒂𝒏𝒔ă 𝒍𝒂 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̗𝒊𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒆𝒍𝒆𝒗𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕𝒂̆𝒕̗𝒊𝒍𝒆 𝒓𝒖𝒓𝒂𝒍𝒆 𝒅𝒆𝒇𝒂𝒗𝒐𝒓𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̗𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑴𝒖𝒓𝒆ș, pentru a veni în sprijinul copiilor din comunitățile rurale defavorizate din județul Mureș, prin oferirea de 𝐠𝐡𝐢𝐨𝐳𝐝𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞 ș𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞.

Facem apel la bunăvoința și bunătatea dumneavoastră să ne sprijiniți în acest demers, de a pune o cărămidă la temelia educației copiilor cu posibilități materiale reduse, dar cu visuri, dorințe și aspirații infinite.

Ne puteți sprijini prin donarea unui ghiozdan cu rechizite corespunzătoare următoarelor cicluri de învățământ:

-Pregătitoare, inclusiv clasa zero;
-Ciclul gimnazial;
-Ciclul liceal.

Donațiile pot fi aduse la Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu Mureș (str. Voinicenilor, nr. 83), la Biserica Ortodoxă “Sf. Efrem cel Nou” – Parohia Sântana de Mureș secția 2 (Str. Cimitirului, nr. 509F), sau ne puteți contacta la numerele de telefon afișate la finalul acestui anunț, iar noi vom veni să le ridice de la dumneavoastră.

Bunul Dumnezeu să vă ocrotească și să vă răsplătească jertfa!

Pr. Silviu Jimborean
0741564717
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Pr. Mihaie Dumitreșcu
0747962507
Inspector social în județul Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare