Un român revoluționează chirurgia oncologică. Colaborare cu Rolls Royce pentru tratarea cancerului

REVOLUȚIONAR. Dragoș Axinte, profesor de inginerie la universitatea din Nottingham, conduce echipa de oameni de știință care a dezvoltat un robot pentru proceduri chirurgicale oncologice.

Un robot care imită flexibilitatea unui șarpe ar putea fi folosit în chirurgia cancerului în decurs de 10 ani, spun experții. Robotul controlat de la distanță a fost botezat COBRA și a fost folosit anterior în ingineria motoarelor cu reacție și la centralele nucleare.

„Am început testele timpurii pentru a vedea dacă robotul poate efectua proceduri chirurgicale”, a declarat Dragoș Axinte, profesor de inginerie la universitatea din Nottingham, care conduce echipa de oameni de știință.

Cercetătorii colaborează cu Rolls-Royce pentru a adapta utilizarea robotului COBRA în chirurgie, în special în chirurgia cancerului de gât și intervenția chirurgicală a leziunilor.

În prezent, astfel de proceduri medicale sunt efectuate cu instrumente endoscopice, dar potrivit cercetătorilor, COBRA ar putea oferi mai multă dexteritate, precizie și o vedere de înaltă definiție echipelor chirurgicale.

Robotul a fost testat deja ca parte a unui studiu preliminar, la un spital din Leicester, potrivit 360medical.ro

Articol preluat de Newsweek.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare