Uniunea Europeană ajunge la un acord privind statutul lucrătorilor de pe platforme online – muncitorii de la Uber și Deliveroo vor fi tratați ca angajați

ȘTIRI. Miniștrii Muncii și Afacerilor Sociale din Uniunea Europeană au ajuns la un acord crucial privind reglementările referitoare la statutul muncitorilor care lucrează pentru platforme online precum Uber și Deliveroo. Acest acord, încheiat luni, reprezintă un pas important pentru stabilirea criteriilor care determină când acești muncitori ar trebui să fie considerați angajați, transmite DPA conform Agerpres.

Directiva lucrătorilor de pe platforme urmează să clasifice muncitorii din cadrul economiei gig ca angajați în cazurile în care platformele controlează factori esențiali, precum suma câștigată de muncitori pentru orele lucrate sau supraveghează electronic performanțele acestora.

Încercarea Uniunii Europene de a conferi mai multe drepturi lucrătorilor de la Uber, Deliveroo și alte platforme online a întâmpinat dificultăți în trecut. În luna februarie, s-a confruntat cu un nou eșec după ce Franța și alte trei state membre UE s-au abținut de la vot. Întârzierea în adoptarea directivei ar fi lăsat aproximativ 40 de milioane de lucrători din sectorul informal din Europa într-o situație de incertitudine juridică, supuși diferitelor reguli.

Belgia a condus negocierile în numele statelor membre ale Uniunii Europene. Acordul trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European.

Proiectul de reglementare anunțat de Comisia Europeană la sfârșitul anului 2021 ar reprezenta prima inițiativă de acest fel la nivel global. Face parte din legislația menită să asigure condiții de egalitate între afacerile online și cele tradiționale.

Comisia Europeană a precizat că noile reglementări se vor aplica aproximativ 4,1 milioane dintre cei 28 de milioane de angajați ai platformelor online din Uniunea Europeană. Acest acord reprezintă un pas important către protejarea drepturilor lucrătorilor din economia gig și stabilirea unor standarde clare și uniforme în întreaga Uniune Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare