UNTRR solicită prorogarea sancțiunilor pentru nerespectarea utilizării sistemelor GPS în transportul rutier

TRANSPORT RUTIER. Cererea transportatorilor pentru amânarea sancțiunilor
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a adresat o solicitare Guvernului României pentru a proroga sancțiunile prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 41/2022, care impun obligativitatea utilizării sistemelor GPS pentru monitorizarea transporturilor rutiere. Această cerere vine în contextul în care măsurile ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie, însă transportatorii argumentează că infrastructura necesară nu este încă disponibilă gratuit pentru utilizatori.

Probleme tehnice și lipsa de infrastructură
UNTRR a explicat că Centrul Național pentru Informații Financiare, subordonat Ministerului Finanțelor, nu a pus la dispoziția utilizatorilor modulele informatice necesare pentru asigurarea transferului datelor de poziționare a vehiculelor în sistemul RO e-Transport. În lipsa acestor module gratuite, operatorii de transport nu pot respecta obligațiile legale impuse de OUG 41/2022.

„Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului României să proroge sancţiunile pentru nerespectarea articolului 82 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, întrucât Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor nu a pus la dispoziţia operatorului de transport modulele informatice gratuite care trebuiau sa furnizeze informaţii cu privire la poziţionarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicaţii”, se arată într-un comunicat de presă al UNTRR.

Sancțiuni severe pentru nerespectarea legislației
Conform OUG 41/2022, operatorii de transport care nu respectă prevederile art. 82 sunt sancționați cu amenzi substanțiale, cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, conducătorii vehiculelor pot primi amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru neutilizarea corectă a dispozitivelor de poziționare, conform art. 83 din aceeași ordonanță.

UNTRR subliniază că aceste sancțiuni se aplică tuturor șoferilor care transportă bunuri monitorizate prin sistemul RO e-Transport, indiferent de țara în care este înmatriculat vehiculul.

Solicitarea de prorogare
În lumina faptului că până la data de 28 iunie 2024, Centrul Național pentru Informații Financiare nu a îndeplinit obligațiile legale de a furniza modulele informatice necesare, UNTRR solicită amânarea aplicării amenzilor cu cel puțin șase luni de la lansarea acestor module. Astfel, operatorii de transport și conducătorii auto vor avea timpul necesar pentru a se conforma noilor reglementări.

„Având în vedere că până la data de 28 iunie 2024 Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, UNTRR solicită prorogarea aplicării amenzilor pentru operatorii de transport şi pentru conducătorii auto cu cel puţin 6 luni de la lansarea modulelor informatice care trebuie să furnizeze informaţii cu privire la poziţionarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicaţii, astfel încât operatorii de transport şi conducătorii auto să se poată conforma legislaţiei”, se menționează în comunicat.

Despre UNTRR
Fondată în 1990, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, independentă și apolitică, ce promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional. Cu peste 16.000 de firme înscrise, UNTRR reprezintă o voce importantă în sectorul transporturilor rutiere, atât pentru transporturile interne cât și pentru cele internaționale de marfă și persoane.

UNTRR continuă să fie un pilon al industriei de transport rutier din România, susținând îmbunătățirea condițiilor de lucru și adaptarea la noile cerințe legislative și tehnologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare