USR cheamă în Parlament reprezentanții instituțiilor responsabile pentru digitalizarea statului în contextul platformelor electronice nefuncționale

GUVERN. Uniunea Salvați România (USR) a convocat reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în Parlament, în contextul în care principalele platforme electronice ale statului se confruntă cu defecțiuni de trei zile. Discuțiile sunt programate să aibă loc marți, în cadrul Comisiilor de tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților și Senat.
Potrivit unui comunicat emis de USR, platformele SEAP, PCUE, SIAE și GHIȘEUL.RO au fost nefuncționale timp de trei zile, ceea ce a avut consecințe semnificative asupra serviciilor de sănătate și a activităților administrative. Medicii și farmaciștii nu pot consulta pacienții sau elibera rețete, în timp ce plata taxelor online și desfășurarea licitațiilor sunt blocate.
USR condamnă explicația oferită de Autoritatea pentru Digitalizarea României, care a atribuit problema unei pene de curent, considerând-o inadmisibilă. „Această autoritate este una dintre cele șase instituții din România care ar trebui să se ocupe de digitalizare și care răspunde direct de serviciile care acum nu funcționează”, se arată în comunicat.
Deputații USR solicită clarificări privind motivele acestor blocaje, cine se face responsabil pentru „haosul” creat și ce măsuri sunt necesare pentru remedierea situației. „Prea des, responsabilii din instituțiile statului ridică din umeri. Așa se întâmplă și cu problemele dese apărute la sistemul electronic al Casei Naționale de Sănătate sau la aplicațiile prin care se organizează licitații și se plătesc impozite. Soluții software care au costat enorm, dar care aproape lunar nu funcționează”, a afirmat Radu Miruță, președintele Comisiei de IT din Camera Deputaților.
USR subliniază că România a investit miliarde de lei în digitalizare și dispune de 500 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea unui cloud guvernamental. „Există fonduri, dar e nevoie de oameni competenți la vârf. Românii merită un stat digital care chiar funcționează. Nu unul blocat de incompetență”, se mai arată în comunicatul USR.
Cu toate acestea, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au menționat că asigurații beneficiază, în perioada în care Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este indisponibilă, de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice și dispozitive medicale, derulate offline.