USR contestă renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale: „Un abuz uriaș”
ALEGERI. Partidul condus de Elena Lasconi a anunțat că a depus o contestație la Curtea de Apel București împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC), emisă la solicitarea Curții Constituționale a României (CCR), de renumărare a tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale. USR cere anularea deciziei și suspendarea acesteia până la soluționarea cauzei de către CCR.
Contextul deciziei
CCR a hotărât renumărarea buletinelor de vot după contestația depusă de Cristian Vasile Terheș, care o viza pe Elena Lasconi. În cazul în care CCR ar anula rezultatele primului tur, un nou scrutin ar urma să aibă loc pe 15 decembrie, cu al doilea tur programat pentru 29 decembrie, conform declarației președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
USR: „Un atac direct la democrație”
Reprezentanții USR consideră că decizia BEC este „nejustificată” și acuză un „abuz uriaș” care subminează votul cetățenilor. Cristina Prună, purtătoarea de cuvânt a partidului, a subliniat că astfel de acțiuni „adâncesc neîncrederea oamenilor în instituțiile statului și încurajează extremismul”.
„Ne opunem acestui abuz cu legea în mână. Nu putem rămâne pasivi la încercarea disperată a celor care nu știu să piardă de a manipula rezultatul alegerilor pentru a favoriza un anumit candidat. Este vital să apărăm regulile, legile și democrația”, a declarat Cristina Prună.
Argumentele USR împotriva deciziei
Partidul a prezentat mai multe motive pentru care consideră că decizia de renumărare este nelegală:
Lipsa temeiului legal
USR susține că solicitarea CCR de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot depășește limitele legale, fiind posibilă doar în cazul identificării unor erori sau neconcordanțe în procesele-verbale. În cazul de față, aceste condiții nu sunt îndeplinite.
Nereguli procedurale
Potrivit USR, termenele impuse de BEC contravin Hotărârii de Guvern 1061/2024. Calendarul electoral prevede ca rezultatele primului tur să fie validate până pe 28 noiembrie, iar campania pentru al doilea tur să înceapă pe 29 noiembrie.
Lipsa garanțiilor de corectitudine
USR atrage atenția că nu există certitudinea că buletinele de vot, transportate sau păstrate în diverse locații, nu au fost alterate. Mai mult, decizia BEC permite renumărarea inclusiv a voturilor din sacii cu sigilii rupte, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului.
Implicațiile politice și sociale
USR avertizează că decizia de renumărare pune în pericol încrederea cetățenilor în instituțiile democratice. Partidul solicită Curții de Apel București să soluționeze rapid contestația, astfel încât procesul electoral să nu fie afectat.
„Acest demers este un precedent periculos, iar consecințele sale pot fi devastatoare pentru democrația din România. Toți cei care cred în statul de drept trebuie să acționeze ferm împotriva unor astfel de abuzuri”, se mai arată în comunicatul partidului.
Ce urmează?
Decizia Curții de Apel București și eventualele hotărâri ulterioare ale CCR vor influența decisiv desfășurarea alegerilor prezidențiale. În acest moment, soarta celui de-al doilea tur rămâne incertă, iar tensiunile politice cresc pe măsură ce se apropie termenele limită.