Vacanța mai lungă pentru copii din satele de oieri din Munții Sebeșului: tradiții și învățăminte

TRADIȚII. În satele pitorești din Munții Sebeșului, vara aduce o tradiție veche de sute de ani: păstoritul de pendulare periodică. În timp ce mulți copii din întreaga țară se pregătesc să intre în vacanța de vară, cei din aceste comunități își încep odihna mult mai devreme, pentru a se alătura familiilor lor în transhumanță și pentru a-și ajuta părinții în muncile de pe câmpiile înverzite și pășunile alpine.

Școlile din zonele oierilor, precum Școala Pianu de Sus – structurile Strungari și Purcăreți, sunt pregătite să-și încheie porțile pentru o perioadă mai lungă decât de obicei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Gabriela Gâlea, elevii din aceste comunități au deja ultima zi de școală sau au intrat în vacanță cu o săptămână în urmă.

Comuna Săsciori găzduiește, de asemenea, elevi care urmează aceeași structură de școlarizare. Copiii din satele Pleși, Tonea și Loman își încheie anul școlar vineri, urmând să se alăture familiilor lor în tradiționala transhumanță a oierilor.

Este vorba de o tradiție veche, care datează încă din perioada comunistă, când copiii din aceste comunități mergeau la școală și în zilele de sâmbătă pentru a recupera programa școlară. Acest program special de învățământ a fost menținut pentru a permite copiilor să însoțească părinții în călătoriile lor de transhumanță și pentru a păstra tradițiile ancestrale vii în comunitățile de oieri.

Pentru familiile de păstori din Munții Sebeșului, transhumanța este un mod de viață încărcat de tradiție și învățăminte. În fiecare primăvară, aceste familii urcă cu turmele lor de oi în zonele montane, unde animalele pasc în libertate pe pășunile alpine. Această experiență nu doar că le oferă copiilor o înțelegere profundă a legăturii strânse dintre om și natură, dar îi învață și valori esențiale precum responsabilitatea, solidaritatea și respectul față de tradiții.

Astfel, în Munții Sebeșului, vacanța de vară nu este doar o pauză de la școală, ci și o ocazie de a învăța din tradiții străvechi și de a trăi experiențe care îi vor îmbogăți pe copii cu lecții de viață neprețuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare