Valoarea tichetelor de masă crește : ce implică noua lege

TICHETE DE MASĂ. O veste bună pentru angajații din România: valoarea tichetelor de masă va fi majorată în două etape, conform unui nou proiect de lege adoptat recent de Parlament. După ce Senatul a votat proiectul în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, această măsură care va duce la creșterea semnificativă a valorii tichetelor de masă.

Detalii privind majorarea tichetelor de masă

Proiectul de lege prevede majorarea valorii tichetelor de masă până la 35 lei pe tichet începând cu 1 august 2023, și ulterior până la 40 lei pe tichet începând cu 1 ianuarie 2024. Această măsură vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, influențată de războiul din Ucraina și liberalizarea prețurilor la energie. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a subliniat că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, în ciuda creșterii semnificative a prețurilor alimentelor și utilităților.

Contextul economic și social

Pe 27 iunie 2023, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii, această majorare pentru a compensa creșterea costului vieții. „Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor, cât și al utilităților au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Impactul asupra angajaților și angajatorilor

Noua lege nu doar că majorează valoarea tichetelor de masă, dar introduce și un nou regim de taxare pentru aceste beneficii. Începând cu 2024, tichetele de masă vor fi supuse nu doar impozitului pe venit de 10%, ci și unei contribuții la sănătate (CASS) de 10%. Această schimbare face ca tichetele de masă și voucherele de vacanță să fie taxate în final cu 19%, după aplicarea contribuțiilor sociale obligatorii (CAS și CASS, totalizând 35%).

Reacția companiilor

În trecut, unele companii au optat să compenseze impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masă, pentru a nu afecta salariul net al angajaților. Cu toate acestea, în urma modificării legislative, majoritatea companiilor au decis să nu mai compenseze noua contribuție (CASS) datorată de angajați. Drept urmare, majoritatea angajaților vor observa o scădere a salariului lunar net începând cu 1 ianuarie 2024.

Creșterea valorii tichetelor de masă reprezintă o măsură necesară pentru a ajusta puterea de cumpărare a angajaților în fața inflației și a creșterii costurilor de trai. Cu toate acestea, noul regim de taxare aduce provocări suplimentare atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Rămâne de văzut cum vor gestiona companiile aceste schimbări și cum vor fi afectați angajații pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare