VESTE BUNĂ! Impozitul majorat pe clădiri se amână cu doi ani

AMÂNARE. În 20 decembrie fost publicată în Monitorul Oficial, Legea nr. 370/2022, care prevede păstrarea regulilor actuale pentru impozitul local pe clădiri pentru încă doi ani.

Prin urmare, noul sistem de impozitare introdus de OG 16/2022 se aplică abia din 2025, nu din 2023, așa cum se dorea inițial.

Persoane fizice

Pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte.

Pentru perioada 2023 – 2024, impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel rămân cele din prezent.

Începând cu 2025, acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

Persoane juridice

Și pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă.

Pentru perioada 2023-2024, pentru persoanele juridice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani.

Începând cu 2025, pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (grile notariale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare