Vești bune pentru mame! – sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei

AJUTOR. Potrivit unui proiect adoptat de Guvern, mamele aflate în situații de risc, cu venituri reduse sau fără venituri, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, vor primi un sprijin financiar pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei.

Printr-un ordin apărut miercuri, Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene a stabilit procedura de distribuire a ajutorului de 2.000 lei pentru nou-născuți. Nu peste multă vreme, mamele vor putea beneficia efectiv de banii de la stat.

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, introduse anul trecut prin OUG 113/2022, este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1.154/2023, ce se aplică deja, anunță avocatnet.ro.

Lista destinatarilor finali eligibili trebuie comunicată de către autoritățile locale către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.

După aceea, în baza listelor verificate și centralizate la prefectură, se tipăresc suporturile electronice pentru tichete sociale pentru nou-născuți (sub forma unor carduri). Apoi, cardurile ajung la primării, care, în a doua parte a lunii următoare lunii de referință, distribuie destinatarilor finali eligibili tichetele sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă – nou-născut.

Cine va beneficia de ajutorul de 2.000 lei?

De ajutorul bănesc de 2.000 de lei pot beneficia mamele care:

-beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
-fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
-au dizabilități;
-se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
-nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;
-sunt minore;
-mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Ajutorul de 2.000 lei va putea fi folosit pentru cumpărarea de produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia, precum scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic, scrie romaniatv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare