Vicepreședintele ASF: tarifele RCA ar trebui să rămână stabile după expirarea perioadei de plafonare

ASIGURĂRI. În contextul expirării plafonării tarifelor RCA, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a declarat pentru Libertatea că nu ar trebui să se înregistreze creșteri semnificative în tarifele pentru asigurările auto obligatorii. Această declarație vine în contradicție cu avertismentele recente ale transportatorilor, care au prevăzut posibile creșteri de 30-40%.

Potrivit oficialului ASF, până la expirarea perioadei de plafonare, care a fost prelungită recent până la 30 iunie, va fi adoptat un instrument care va permite instituției să ia măsuri dure împotriva asigurătorilor care practică tarife mult prea mari față de tarifele de referință. Mititelu subliniază că, în ciuda creșterii tarifelor RCA cu 7% în 2023, acestea au rămas în limitele normalității, având în vedere baza inițială de raportare și inflația.

Tarifele medii RCA au fost de 977 de lei pentru persoane fizice și de 1.906 lei pentru persoane juridice în 2023, iar suma totală plătită pentru achiziționarea polițelor RCA a ajuns la 9,3 miliarde de lei. În ciuda acestor creșteri, rata combinată pe segmentul RCA s-a situat la 97,25%, indicând o performanță în limitele normalității.

Pentru a asigura transparența și a împiedica creșterile nejustificate, ASF dorește să oblige asigurătorii să publice pe site-urile lor prețurile polițelor RCA pentru fiecare segment, cu un minim și un maxim. Acest demers ar permite asiguraților să compare mai ușor tarifele și să identifice eventuale abuzuri ale asigurătorilor.

Mititelu a avertizat că există cazuri în care unii asigurători practică tarife și de cinci ori mai mari față de alți competitori sau față de tarifele de referință publicate de ASF, calificând aceste practici drept conduite incorecte în piață. Pentru a preveni aceste abuzuri, ASF va elabora un ghid de bune practici și va putea transforma recomandările în cerințe obligatorii, dacă asigurătorii nu le respectă.

În timp ce transportatorii au cerut introducerea unei taxe speciale de 19% pe afacerile companiilor de asigurări, oficialul ASF a subliniat că taxele sunt prerogativa Ministerului Finanțelor și trebuie să respecte regulile europene. Mititelu a respins acuzațiile că firmele de asigurări „exportă” profiturile către grupurile-mamă, menționând că profiturile acestora vin din alte linii de business, nu din asigurările RCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare