Viktor Orban cere garduri la graniţele UE

POLITICĂ. Premierul ungar Viktor Orban a cerut Uniunii Europeane, înaintea unui summit al liderilor UE consacrat reducerii migrației ilegale, să acorde finanțare pentru ridicarea de garduri la granițe, relansând o idee considerată mult timp inadmisibilă.

Summitul celor 27 de lideri ai statelor din UE a fost convocat după ce Austria şi Ţările de Jos au lansat mai multe plângeri privind intensificarea sosirilor de emigranți. Agenția UE pentru granițe Frontex a raportat că anul trecut s-au înregistrat 330.000 de treceri ilegale, cel mai mare număr după 2016.

Statele UE sunt împărțite în legătură cu asumarea sarcinii de a acorda asistență refugiaților pe teritoriu lor și s-au concentrat ani la rând pe întărirea graniţelor naționale externe pentru a împiedica sosirile pe rute neoficiale – şi adesea letale. Unele ţări ca Polonia, Ungaria şi Slovenia au ridicat garduri la graniţe pentru a-i ţine la distanţă pe refugiaţi şi emigranţi, deşi Comisia Europeană, care se ocupă de bugetul comun al blocului, a refuzat până acum să plătească pentru astfel de bariere, susţinând că acestea ar fi contrare valorilor democratice şi drepturilor omului.

Opt state membre ale UE – Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Malta, Slovacia – au cerut, înaintea summitului UE, suplimentarea din fonduri UE a măsurilor de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii, accelerarea returnărilor şi noi acorduri în materie cu ţări terţe.

Pe de altă parte Viktor Orban alături de omologii săi din Polonia, Belgia, Finlanda, Malta şi Bulgaria, a cerut UE să finanțeze proiectele propuse de el, afirmând că „gardurile apără întreaga Europă”, potrivit șefului biroului său de presă.

În acelaşi timp, grupurile pentru drepturile omului au criticat abordarea tot mai restrictivă a problemei migraţiei ca fiind atât ilegală, cât şi inumană. Alţi critici spun că o astfel de abordare contribuie la atragerea electoratului de extremă dreapta şi nu ajută la reglementarea problemei lipsei de mână de lucru într-o Europă îmbătrânită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare