Vizita delegației române în Emiratele Arabe Unite (foto)

VIZITĂ. Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, în perioada 18-21 martie 2023, la invitația Președintelui Emiratelor Arabe Unite, Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, aceasta fiind prima la acest nivel după 20 de ani.
Administraţia Prezidenţială a precizat că obiectivele principale ale vizitei sunt: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părți; impulsionarea relațiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendință ascendentă semnificativă; atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securității cibernetice și al securității alimentare; diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare și în altele cu potențial emergent (educație, cercetare și inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic și economic.
“Am discutat cu Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, Președintele Emiratelor Arabe Unite, despre modalitățile concrete în care poate fi aprofundată cooperarea dintre țările noastre în domenii de interes comun precum energia, inclusiv sursele regenerabile, agricultura, infrastructura de transport, conectivitatea digitală, securitatea cibernetică și combaterea schimbărilor climatice. Emiratele Arabe Unite reprezintă principalul partener economic al României în zona Golfului, statut care trebuie consolidat. În acest context, am invitat companiile din Emirate să vină și să investească în România. Cele șase documente bilaterale semnate astăzi cu prilejul vizitei oficiale deschid noi căi de parteneriat și colaborare în energie, educație, securitate cibernetică și protecție civilă.” – a meționat președintele Klaus Iohannis pe Facebook.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Sebastian Burduja a fost și el prezent în această vizită, alături de miniștrii Virgil Popescu și Ligia Deca, secretarul de stat Raed Arafat, Dan Cîmpean, directorul DNSC, și conducerea Nuclearelectrica și Hidroelectrica.
Ministrul Burduja a menționat pe Facebook cu privire la această întâlnire: “L-am revăzut cu acest prilej și pe ministrul pentru inteligență artificială, Omar bin Sultan Al Olama, un aliat de nădejde în transformarea digitală a României.
Proiectele comune în domeniile energiei, securității cibernetice, serviciilor de urgență și digitalizării se concretizează. Emiratele Arabe Unite au demonstrat o viziune aparte pentru lumea viitorului. România Viitorului are nevoie de acest partener strategic. Înainte, împreună!”
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a precizat cu privire la această vizită: “Acest Acord crează posibilitatea celor două țări de a consolida și a crește capacitatea de a răspunde prompt și eficient la dezastre, atunci când situația o impune, dar și cadrul necesar de a realiza schimburi de informații și cunoștințe în domeniul situațiilor de urgență, caracterizate prin pregătirea personalului de intervenție român sau emiratez prin exerciții sau alte forme de a optimiza eficiența de răspuns în situații unde comunitățile sunt în pericol.
Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va continua acest proces de colaborare în domeniul situațiilor de urgență cu instituțiile de resort din alte state, rămânând solidari obiectivului de consolidare și creștere a calității de răspuns a sistemului național integrat de urgență, în scopul salvării vieții cetățenilor.”