Volumul ‘Poesii’ de Mihai Eminescu, adjudecat la 6.000 de euro în licitația de carte rară

LICITAȚII. Volumul ‘Poesii’, prima și singura ediție tipărită în timpul vieții marelui poet Mihai Eminescu, a fost adjudecat joi seara la prețul de 6.000 de euro în cadrul unei licitații de carte rară și autografe, organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online. Această sesiune a inclus o secțiune special dedicată lui Eminescu, evidențiind importanța și valoarea sa în literatura română.
Ediția princeps ‘Poesii’ a fost publicată la 21 decembrie 1883, la editura Socec, fiind rezultatul îngrijirii efectuate de Titu Maiorescu, un mare susținător al poetului. Prin adjudecarea sa, volumul a reprezentat cel mai bine vândut lot al licitației, subliniind interesul continuu al colecționarilor pentru operile lui Eminescu.
Printre alte obiecte de valoare care au fost scoase la licitație s-a numărat și o fotografie rară a lui Mihai Eminescu, realizată în 1880 în atelierul lui Bernhard Brand. Aceasta este una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului și a fost adjudecată la suma de 5.000 de euro. Fotografia a fost realizată la comanda Asociației Generale a Studenților Universitari Români, Secțiunea Iași, având o semnificație istorică aparte.
De asemenea, la licitație s-a vândut prima publicare a celebrei opere a lui Dimitrie Cantemir, ‘Descrierea Moldovei’, din perioada 1767-1770, adjudecată pentru 3.000 de euro. Licitația a inclus și alte loturi remarcabile, precum volumul ‘România pitorească’ de Alexandru Vlahuță, ediție princeps din 1901, care a fost vândut la 1.000 de euro, și ‘Călăuza în credința ortodoxă’ de Arhimandritul Ilie Cleopa, la 1.800 de euro, semnat de autor.
Un alt lot notabil a fost ‘Octoihul Slavo-Român’, tipărit de Mitrofan al Buzăului în 1700, cu o ferecătură din argint și decorată cu picturi în email, adjudecat la 1.800 de euro. De asemenea, ‘Transfigurare’ de Tudor Arghezi, un exemplarul rar cu semnătura poetului, a fost vândut la 2.400 de euro.
Licitația a inclus și o fotografie ce îl înfățișa pe Constantin Brâncuși, realizată în 1931, adjudecată la 600 de euro.
Următoarea sesiune organizată de Artmark, dedicată artei postmoderne și contemporane, va avea loc pe 20 februarie. Evenimentul promite să aducă în atenția colecționarilor noi opere valoroase și interesante, continuând tradiția de celebrare și promovare a culturii românești.