Voucherele de vacanță- doar pentru angajații din sectorul bugetar cu venituri sub 14.000 lei brut

VACANȚĂ. Potrivit unui Proiect de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung a României, publicat marți de Ministerul Finanțelor, voucherele de vacanță vor fi acordate exclusiv angajaților din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut. Începând cu anul viitor, valoarea acestor vouchere va crește la 1.600 de lei.
De asemenea, proiectul de lege propune o limită superioară pentru indemnizația de hrană, tichetele de masă și norma de hrană, care nu poate depăși, anual, contravaloarea a două salarii minime brute pe țară per persoană, valabile la data de 1 ianuarie 2019.
Conform expunerii de motive ce însoțește proiectul de lege, “Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.”
În plus, proiectul propune să se limiteze cuantumul sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei. Totodată, indemnizația de hrană sau tichetele de masă vor fi acordate doar angajaților din sectorul bugetar cu venituri salariale mai mici de 14.000 lei brut.
Proiectul de lege stipulează, de asemenea, că “Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acesteia, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minime brute pe țară per persoană, valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, începând cu ianuarie 2025.”
În ceea ce privește tichetele de masă, acestea vor fi supuse unei taxe de 10% asupra venitului brut, din care se va deduce contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și reținută la sursă.
Proiectul de lege propune, de asemenea, reglementarea unui regim fiscal pentru echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaților, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleași limite și condiții și au aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menționat anterior poate fi acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare.