Vremea în România între 21 mai și 17 iunie 2024 – temperaturile de vară și fenomenele extreme

METEO. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo actualizată pentru perioada 21 mai – 17 iunie 2024. Prognoza indică o perioadă caracterizată de temperaturi de vară, dar și de instabilitate atmosferică și fenomene meteo extreme.

În această perioadă, ANM prevede o serie de fenomene meteo extreme, cu instabilitate atmosferică accentuată. Acestea includ:

  • În Oltenia, Banat și Crișana: Vor fi înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice frecvente. Se vor înregistra cantități de apă de 15-20 l/mp și izolat peste 40 l/mp, cu posibile căderi de grindină.
  • În Transilvania și Maramureș: Fenomenele meteo extreme vor fi prezente local, cu manifestări similare celor din vestul țării.
  • În restul regiunilor: Instabilitatea atmosferică va fi mai puțin accentuată, dar vor exista episoade de averse și descărcări electrice izolate.

Vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului și zona Carpaților Meridionali, atingând viteze de 60-70 km/h. Local și temporar, vântul se va intensifica și în sud, centru și est, iar în timpul averselor pot apărea vijelii.

Evoluția temperaturilor:

21 – 27 mai 2024 În această săptămână, temperatura medie a aerului va fi peste mediile multianuale în jumătatea de nord a țării, în timp ce în restul teritoriului, regimul termic va fi ușor sub cel normal. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și sud-vestice, dar deficitare în restul țării.

27 mai – 3 iunie 2024 Temperatura medie a aerului se va situa în jurul normelor climatologice ale perioadei în majoritatea regiunilor, cu posibilități de valori ușor mai ridicate în vest, nord și local în centru. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, mai ales în zonele de deal și de munte.

3 – 10 iunie 2024 Valorile termice vor fi peste normele climatologice în întreaga țară. Regimul pluviometric va fi deficitar, în special în regiunile sudice și estice.

10 – 17 iunie 2024 Temperaturile medii vor fi ușor peste normele climatologice ale perioadei, mai ales în regiunile sudice și estice. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în sudul și estul teritoriului, fiind apropiat de cel specific perioadei în restul țării.

Perioada 21 mai – 17 iunie 2024 va fi marcată de temperaturi de vară, cu maxime ce pot ajunge până la 30 de grade Celsius. Totuși, instabilitatea atmosferică va aduce fenomene meteo extreme, cum ar fi averse torențiale, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului.

Este recomandat să urmăriți atent prognozele meteo și avertizările emise de ANM pentru a vă proteja de eventualele fenomene meteo extreme. Pregătirea corespunzătoare și atenția sporită sunt esențiale pentru a face față acestor condiții meteorologice schimbătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare