Dorin Florea, Soós Zoltán

WHAT’S UP, DOC? – Contract semnat ilegal în numele “primarului Florea” și înregistrat la Primărie, după preluarea prerogativelor de primar de Soós

ILEGAL. Decizia noului primar al municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, de a suspenda pentru o lună contractele care au intrat în vigoare în timpul campaniei electorale și care presupun reparații și investiții (mai puțin cele impuse/cuprinse în proiecte finanțate din bani europeni), a stârnit diferite reacții în spațiul public, în funcție de simpatiile și antipatiile reacționarilor.

 

Soós și-a argumentat decizia prin necesitatea evaluării stadiului lucrărilor respective (de exemplu, lucrări de infrastructură). Pentru a afla ce contracte îi stârnesc suspiciuni noului primar, msnews a analizat contractele semnate în lunile august (lună de precampanie electorală), septembrie (lună de campanie electorală) și octombrie (lună post-electorală în care la butoanele Primăriei a fost tot ex-edilul Dorin Florea, până în 23 octombrie, după cum a comunicat chiar el). Această analiză o vom face publică, însă subiectul prezentei scrieri este cel enunțat în titlu: ultimul contract semnat legal de primarul Dorin Florea și primul semnat ilegal de altcineva în numele său, atunci când în funcția de primar era deja învestit Soós și aceasta preluase și prerogativele de primar.

 

Ultimul contract semnat de Florea

 

Ultima zi în care Dorin Florea a intrat în Primăria Târgu Mureș a fost 23 octombrie 2020. Era o zi de vineri, iar luni urma să depună jurământul noul primar ales, Soós. Florea a comunicat Acțiunea „Rămas-bun, Primărie dragă” sub formularea “Astăzi a fost ultima zi, când am trecut pe la biroul meu”. O formulare oarecum de înțeles, pentru că după 20 de ani în care nu l-a deranjat nimeni a început să i se pară că e orașul lui, Primăria lui, biroul lui.

 

În acea zi de vineri, Florea n-a semnat nimic. A venit pentru alte motive, iar la final a făcut și puțin spectacol, cu filmarea depunerii florilor la statuile foștilor primari ai urbei Emil Dandea și Bernády György – să ne înțelegem, gestul e frumos, normal, civilizat, doar filmarea acestuia amintește de cele în care magnatul Gigi Becali le dădea bani săracilor când erau televiziunile de față.

 

Conform analizei contractelor semnate de Florea la finalul mandatului, ultimul contract a fost semnat (de el, sau de altcineva în numele său, căruia probabil i-a delegat atribuții în acest sens) în ultima săptămână pe care și-a petrecut-o la “biroul lui”, respectiv luni, 19 octombrie 2020.

 

Contractul este unul câștigat prin licitație de o firmă locală de instalații (Las Prom SRL, administrată de Marinel Dan) și se referă la proiectul tehnic și execuția stației de pompare a apei uzate (canalizarea) de pe strada Serafim Duicu, fiind în valoare totală de aproape o jumătate de milion de lei (419.700 lei + TVA, din care executantul va primi 1.000 de lei în acest an, iar 498.433 lei va primi anul viitor – așadar, o altă lucrare pe credit bugetar, un sistem care grevează bugetele viitoare, dar care pare unica soluție la îndemâna administrațiilor sărace).

 

Contractul semnat ilegal, nul de drept

 

Soós Zoltán a fost învestit ca primar al municipiului Târgu Mureș luni, 26 octombrie 2020. În 27 octombrie și-a preluat atribuțiile de primar, spunând că până atunci (neprecizând de când) aceste atribuții (ale primarului) au fost delegate “unor salariați, inclusiv unor persoane fără funcții de conducere din Primăria Târgu Mureș”. Aluzia la Claudiu Maior, locotenentul lui Florea, era evidentă și de notorietate electorală.

 

Să conchidem: din 27 octombrie 2020, Soós a preluat prerogativele de primar al municipiului Târgu Mureș. Bine, o zi după acest fapt, la Primăria Târgu Mureș se semnează și se înregistrează ca atare un contract de achiziție de stâlpișori și băncuțe de fontă. Acest contract este ilegal, pentru că identitatea reprezentatului municipiului Târgu Mureș este a “primarului Dorin Florea”. Cel mai probabil și semnătura este a altcuiva decât primarul municipiului, cineva căruia Florea i-a delegat atribuții de a semna contracte în numele reprezentatului municipiului și pe care nu l-a anunțat nimeni că respectivele atribuții au fost preluate de noul primar. Sau l-a anunțat. Dar n-a contat.

 

În fine, pentru statisticieni, acest contract fals (vezi foto mic dreapta, click pe poză pentru a mări imaginea), semnat și înregistrat la Primăria Târgu Mureș în 28 octombrie 2020 în numele „primarului Florea” într-un moment în care primarul are un alt nume (Soós Zoltán), este pentru achiziția (prin cumpărare directă) a… stâlpișorilor de delimitare și băncuțelor din fontă. Contractul este semnat cu firma Stonefit SRL din Ideciu de Jos (deținută de Adrian Emanoil Cornea – care este și director tehnic la firma lui Petrică Sala, Astor Com SRL – și consilierul PSD Marin Laurențiu Benta – vezi foto jos cu semnăturile de pe contract).

 

 

În acest caz, nu se mai lucrează/livrează pe așteptate (credit bugetar pe 2021, ca-n majoritatea cazurilor), ci banii vor fi plătiți de îndată. Contractul, care are o durată de cel mult 6 luni (sau până se execută comada de stâlpișori de delimitare și băncuțe din fontă) este în valoare de 145.477,50 lei și plata se face în acest an.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare