Ziua ciocolatei amărui

CIOCOLATĂ. Există o multitudine de sortimente de ciocolată, însă despre cea amăruie se spune că nu se adresează oricui, fiind preferată de persoanele care sunt cu adevărat pasionate de acest aliment, deoarece se apropie cel mai mult de gustul original de cacao.

Sărbătoarea de astăzi aduce un omagiu băuturii străvechi obţinută din boabe de cacao, iubită şi venerată secole la rând de vechile civilizaţii din America de Sud, printre care mayaşii şi chiar olmecii – în vase din perioada acestei civilizaţii precolumbiene din jurul anului 1500 î.Hr. au fost descoperite urme de teobromină, un compus din cacao.

În urmă cu puţin peste 500 de ani, navigatorul Cristofor Columb (1451-1506) a fost primul explorator care a adus în Europa boabe de cacao din Lumea Nouă, însă acestea nu s-au bucurat de succes, lumea necunoscându-le ‘secretul’. Mai târziu, în 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma al II-lea, conducătorul Imperiului Aztec, obişnuia să bea o băutură preparată din boabe de cacao, care se numea “tchocolaltl”, îndulcită uneori cu miere şi aromată cu chili. Cortez a avut ocazia să deguste această băutură.

Spaniolii au adăugat ulterior trestie de zahăr, vanilie sau scorţişoară “băuturii zeilor”, destul de amară pentru gustul lor şi au făcut-o cunoscută în restul lumii. Aceasta a devenit faimoasă în rândul aristocraţiei, la curţile regale din Franţa sau Marea Britanie şi apoi s-a răspândit în toată lumea, atât sub formă lichidă, cât şi solidă – începând din secolul al XIX-lea.

Pe lângă istoria sa aparte, numeroase studii au relevat în ultimele decenii proprietăţile benefice pentru sănătate ale boabelor de cacao şi ale produselor derivate din acestea, precum ciocolata – în special în cazul sortimentului amărui, cel mai bogat în antioxidanţi. Un motiv în plus de a celebra Ziua ciocolatei amărui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare