Ziua de 3 ianuarie 2025 nu va mai fi liberă pentru bugetari

ZILE LIBERE Ziua de 3 ianuarie 2025, care ar fi putut crea o punte între Anul Nou și weekend, nu va fi liberă, conform unor surse politice citate de Antena 3 CNN. Această decizie vine după ce Guvernul nu a dezbătut un proiect aflat la Ministerul Muncii, care stipula că ziua de 3 ianuarie ar trebui să fie considerată zi liberă.

Astfel, bugetarii nu vor beneficia de o zi suplimentară de odihnă între zilele de 1 și 2 ianuarie, care sunt libere prin lege, și zilele de 4 și 5 ianuarie, care sunt zile de weekend. Aceasta va însemna că angajații vor trebui să se întoarcă la muncă pentru o singură zi, pe 3 ianuarie, înainte de a avea din nou liber pentru weekend.

Concediul de odihnă, o opțiune pentru angajați

Pentru angajații care doresc să aibă liber în acea vineri, opțiunea disponibilă va fi să își ia o zi din concediul de odihnă. Această schimbare va afecta programarea pentru multe dintre instituțiile publice și pentru angajații din sectorul bugetar, care s-au obișnuit cu structuri de timp mai favorabile în ultimele anii.

Zile libere legale în 2025

În ciuda absenței zilei libere pe 3 ianuarie, românii vor beneficia de 17 zile libere legale în 2025, conform Codului Muncii. Iată lista sărbătorilor naționale și religioase care vor fi recunoscute în următorul an:

1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
2 ianuarie (joi) – A doua zi după Anul Nou
6 ianuarie (luni) – Boboteaza
7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox
21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox
1 mai (joi) – Ziua Muncii
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Rusaliile
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 decembrie (joi) – Crăciunul
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun

Decizia de a nu oferi ziua de 3 ianuarie ca zi liberă subliniază provocările cu care se confruntă angajații din sectorul public, mai ales în contextul unui început de an care ar fi putut aduce un confort suplimentar. Rămâne de văzut cum va fi primită această schimbare de către bugetari și ce impact va avea asupra programului lor de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare