Ziua Europeană a Limbilor: 26 septembrie 2024
PLURILINGVISM. Anual, la 26 septembrie, se celebrează Ziua Europeană a Limbilor, o inițiativă a Consiliului Europei, care are ca scop promovarea plurilingvismului ca un mijloc esențial de comunicare între popoare și un instrument valoros atât în turism, cât și în cariere profesionale. Această zi subliniază importanța învățării limbilor străine pentru a facilita o mai bună înțelegere interculturală și pentru a explora bogăția patrimoniului cultural european.
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a recomandat o organizare flexibilă și descentralizată a Zilei Europene a Limbilor, permițând fiecărui stat membru să își definească propriile activități în funcție de resursele și dorințele locale. De asemenea, Comitetul a invitat Uniunea Europeană să se alăture acestei inițiative.
Anul 2001 a fost proclamat „Anul European al Limbilor” de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană, având ca scop celebrarea diversității lingvistice din Europa și promovarea învățării limbilor. În 2024, tema Zilei Europene a Limbilor va fi „Pacea prin diversitate lingvistică”, subliniind importanța învățării limbilor la orice vârstă, atât în mediul educațional, cât și în afara acestuia.
Cetățenii celor 46 de state membre ale Consiliului Europei sunt încurajați să învețe limbi străine pentru a spori comunicarea interculturală și pentru a aprecia mai bine patrimoniul cultural bogat al continentului. Pe site-ul oficial al evenimentului, se sugerează realizarea unor postere care să reflecte tema diversității lingvistice, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate și expuse la sediul Centrului European pentru Limbi Moderne.
Cu ocazia acestei zile, Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente în orașe precum Veneția, New York, Chișinău, Tel Aviv, Bruxelles, București, Londra, Lisabona, Madrid, Varșovia și Stockholm. La București, la sediul Institutului, se va desfășura un program cu acces liber, incluzând ateliere lingvistice, jocuri și un spectacol artistic.
Tot pe 26 septembrie, EUNIC (Rețea Europeană a Institutelor Naționale de Cultură) va organiza Festivalul TRANSPOESIE la Bruxelles, unde România va fi reprezentată de poetul Radu Vancu. De asemenea, la Chișinău, se va desfășura un „treasure hunt”pentru elevi, în timp ce EUNIC Israel va organiza prima ediție a Zilei Europene a Limbilor în portul Tel Aviv.
În întreaga Europă, există aproximativ 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul limbilor vorbite la nivel mondial. Majoritatea limbilor europene aparțin familiilor lingvistice indo-europene, cum ar fi limbile romanice, germanice și slave. La nivel global, între 6.000 și 7.000 de limbi sunt vorbite de peste șapte miliarde de oameni, majoritatea fiind bilingvi.
Ziua Europeană a Limbilor este, astfel, o oportunitate de a celebra diversitatea lingvistică și de a încuraja învățarea limbilor ca mijloc de îmbunătățire a comunicării și înțelegerii între culturi.