Ziua Internațională a Creativității – 30 mai

SĂRBĂTOARE. Dezlănțuie-ți imaginația pentru Ziua Internațională a Creativității, pe 30 mai! Multe lucruri din viața noastră (cu excepția naturii, bineînțeles) s-au născut din imaginația cuiva. Artiști, scriitori, sculptori, regizori, bucătari, peisagiști, arhitecți și mulți alții – această zi specială a fost înființată pentru a onora și sărbători pe toți cei care creează lucruri noi în fiecare zi, cineva exact ca tine!

Oamenii au opinii diferite despre istoria creativității. Unii cred că a început în preistorie, când primii oameni au folosit frunze pentru a se acoperi și au dezvoltat unelte pentru vânătoare. Alții cred că își are originea la aborigenii australieni. Aceștia s-au mutat din India în Australia, inventând în acest proces un instrument de vânătoare incredibil de creativ, bumerangul. De asemenea, oamenii tind să creadă că creativitatea a luat naștere în Egiptul antic, în Mexic, în Asia. Piramidele, geometria, astronomia și progresele în producție și știință sunt toate exemple de creativitate.

Termenul de „creativitate” în sine s-a schimbat de-a lungul anilor, adaptându-se la modul în care diferite culturi îl percep. Grecii antici preferau să evite libertatea de acțiune în favoarea respectării regulilor atunci când venea vorba de a crea artă, o practică pe care oamenii creativi nu o preferă în lumea de astăzi. De asemenea, grecii nu aveau un termen specific care să corespundă „creativității”, dar exista o excepție – cuvântul „poiein” („poiein”, care înseamnă „a face”) se aplica în mod specific la „poiesis” („poezie”) și la „poietes” („poet” sau „creator”).
După civilizația greacă, romanii au dezvoltat un nou vocabular, literatură, artă și, cel mai cunoscut, sculpturi. Creștinismul medieval a dat un nou sens termenului de ‘creativitate’. Latinul ‘creatio’ se referea la actul lui Dumnezeu de ‘creatio ex nihilo’ (‘creație din nimic’). Modificările ulterioare ale acestei definiții au permis ca abilitatea de creativitate să fie independentă – nu mai era asociată pur și simplu cu arta. Se spune că cea mai mare perioadă de creativitate din istorie a fost perioada Renașterii, în care toată lumea a căutat să se exprime, iar creativitatea a înflorit în toate aspectele vieții, chiar și în politică, economie, societate, artă, filosofie, știință și educație.

Ultimul deceniu a fost plin de revoluții, știința interesându-se de abilitatea creativității. Pentru a ne încuraja să ne cultivăm creativitatea și astfel să-i inspirăm și pe alții să facă același lucru, producătorul de film și președintele ScreenwritingU, Hal Croasmun, împreună cu ScreenwritingU, a fondat Ziua Internațională a Creativității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare