Ziua Internațională a Muntelui – 11 decembrie

SĂRBĂTOARE. Ziua Internațională a Muntelui este sărbătorită la 11 decembrie în fiecare an pentru a răspândi conștientizarea importanței munților în viața noastră și pentru planeta noastră.

Această zi a fost desemnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a sărbători Ziua Internațională a Munților la 11 decembrie. Potrivit ONU, “Muntele găzduiește aproximativ jumătate din punctele fierbinți de biodiversitate din lume și 30% din toate zonele cheie de biodiversitate”.

Mai mult de jumătate din viața de zi cu zi a omenirii se bazează pe apa dulce din munți. 80% din hrana lumii este furnizată de 20 de specii de plante, iar șase dintre acestea își au originea și s-au diversificat în munți, și anume porumbul, cartofii, orzul, sorgul, roșiile și merele.

Ziua Internațională a Muntelui sensibilizează populația cu privire la amenințările și nevoile de protejare a munților. Conservarea lor este factorul-cheie pentru dezvoltarea durabilă și face parte din Obiectivul 15 al ODD. Din cauza schimbărilor climatice și a supraexploatării, munții sunt în pericol. Conservarea munților este un factor crucial.

Munții nu sunt importanți doar pentru locuitori, ci și pentru milioane de oameni care trăiesc în zonele joase. Aceștia sunt sursele principalelor râuri din lume și joacă, de asemenea, un rol crucial în ciclul apei.

Această zi se concentrează, de asemenea, pe oportunitățile și pe dezvoltarea munților. De asemenea, îi educă pe oameni să înțeleagă rolul munților în mediul înconjurător și impactul lor asupra vieții. Ea este sărbătorită în fiecare an cu o temă specială.

Istoria Zilei Internaționale a Muntelui datează din 1992, când Agenda 21 “Gestionarea ecosistemelor fragile: Dezvoltarea durabilă a munților” din capitolul 13 a fost adoptată la Conferința Națiunilor Unite pentru mediu și dezvoltare. Fără îndoială, a pus o piatră de hotar în istoria dezvoltării montane.

Văzând atenția tot mai mare acordată importanței munților, Adunarea Generală a ONU a declarat în 2002 Anul Internațional al Munților și a desemnat data de 11 decembrie drept Ziua Internațională a Munților începând cu 2003. Prin urmare, putem spune că prima dată Ziua internațională a muntelui a fost sărbătorită la 11 decembrie 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare