Ziua Internațională a Muntelui: o sărbătoare a naturii și sustenabilității

EVENIMENT. Pe 11 decembrie, începând din 2003, sărbătorim Ziua Internațională a Muntelui, un prilej de a conștientiza importanța munților pentru viață și de a încuraja acțiunile care sprijină dezvoltarea sustenabilă a zonelor montane și a comunităților care trăiesc acolo.

Munții acoperă 27% din suprafața uscatului și joacă un rol esențial ca surse de apă, energie și biodiversitate. Ei sprijină echilibrul ecosistemului global, oferind resurse indispensabile pentru oameni și natură.

Istoric

În 1992, Organizația Națiunilor Unite a introdus pentru prima dată munții în discuțiile legate de ecosistemele ce necesită protecție sporită. Anul 2002 a fost declarat Anul Internațional al Munților de către ONU, iar din 2003, Ziua Internațională a Muntelui este sărbătorită anual. În 2022, pentru a marca 20 de ani de la acest eveniment, anul a fost desemnat Anul Internațional al Dezvoltării Sustenabile a Muntelui.

Pe lângă această zi internațională, pe 14 și 26 septembrie, sunt marcate Ziua Muntelui în România și Ziua Internațională a Munților Carpați.

Știați că?

•Munții sunt sursa tuturor râurilor din lume.

•25% din toate plantele și animalele de uscat trăiesc în zone montane.

•Aproximativ 30% din ariile importante pentru biodiversitate sunt în munți.

•Zonele montane găzduiesc 1,1 miliarde de oameni.

•Apa potabilă pentru peste jumătate din populația lumii provine din munți.

•Șase dintre cele mai importante 20 de plante cultivate, care asigură 80% din hrana globală (cartof, porumb, roșie, sorg, măr, orz), au origini montane.

Provocări și soluții

Deși foarte importanți, munții sunt amenințați de schimbările climatice și de exploatările excesive. Ghețarii montani se topesc într-un ritm accelerat, reducând sursele vitale de apă potabilă. Multe specii de animale sălbatice din aceste zone sunt în pericol. Organizația Națiunilor Unite, în colaborare cu parteneri din întreaga lume, depune eforturi pentru protejarea ecosistemelor montane. Perioada 2021-2030 a fost declarată decada pentru restaurarea acestora.

Cum te poți implica

•Redu amprenta de carbon pentru a contribui la diminuarea schimbărilor climatice.

•Informează-te despre importanța munților și despre amenințările la adresa lor.

•Participă la proiecte și inițiative dedicate conservării zonelor montane.

•Bucură-te de excursii în natură și respectă mediul, lăsând locurile intacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare