Ziua internațională a tortului – 26 noiembrie 2022

SĂRBĂTOARE. Ziua Internațională a tortului are loc în fiecare an pe 26 noiembrie. TORTUL este un aliment copt, de obicei făcut din făină, zahăr și alte ingrediente. În formele lor cele mai vechi, turturile erau modificări ale pâinii, un tip mai sofisticat, dar în zilele noastre, torturile acoperă o gamă largă de dulciuri coapte, cum ar fi produse de patiserie, plăcinte, etc.
Tortul este adesea servit la ocazii ceremoniale, cum ar fi nunțile, aniversările și zilele de naștere. Există numeroase rețete de torturi, dintre care multe sunt vechi de secole.

Desertul nostru preferat, tortul, are o istorie destul de lungă.
Cuvântul “tort/cake” în sine este de origine vikingă, fiind derivat din cuvântul nordic vechi “kaka”. Grecii aveau, de asemenea, propriul lor tort, care era copt folosind făină amestecată cu alte ingrediente precum ouă, lapte, nuci și miere. De asemenea, ei aveau o prăjitură numită “satura”, care era plată și avea o consistență grea.

Cuvântul “tort” a căpătat un alt nume în perioada dominației romane, și anume “placenta”, un fel de mâncare grecească derivată din termenul lor pentru tort. O “placenta” era făcută din mai multe straturi de aluat și era de obicei coaptă pe o bază de patiserie sau în interiorul unei cutii de patiserie. Grecii foloseau berea pentru a dospi, iar în compoziție era inclusă și brânza obținută din lapte de capră. Aluatul de bază al pâinii era uneori îmbogățit cu unt, ouă și miere, ca un fel sofisticat de pâine care producea un produs de copt dulce și asemănător cu o prăjitură. Acest mod de a găti era o practică obișnuită în Roma antică.

Primele torturi din Anglia au început, de asemenea, ca pâine obișnuită, cea mai evidentă diferență dintre ele fiind forma lor, adică forma mai rotunjită și mai plată a prăjiturilor. O altă diferență este metoda de producție, în care torturile sunt răsturnate în timpul coacerii, spre deosebire de pâine, care era lăsată în poziție verticală pe tot parcursul procesului de coacere.

Revoluţia industrială a adus tortul şi în rândul maselor şi a dat naştere popularităţii pe care o are astăzi această prăjitură.
Astăzi, varietatea de torturi este una extrem de mare. Se poate opta pentru torturi colorate, în diverse forme, cu sute de arome interesante şi foarte multe ingrediente. Oricine are un tort preferat şi oricine s-a bucurat de mai multe ori în viaţa de o felie însiropata şi dulce dintr-un tort.
Până la urmă însă, nu istoria este importantă, ci momentul acela în care este gustat, transformând fiecare înghiţitură într-un deliciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare