Ziua Internațională pentru protejarea educației: apelul ONU împotriva atacurilor asupra școlilor și elevilor

PROTEJARE. În fiecare an, pe 9 septembrie, este marcată Ziua internaţională pentru protejarea educaţiei împotriva atacurilor (“International Day to Protect Education from Attack”). Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) printr-o rezoluţie care reafirmă dreptul universal la educaţie și subliniază importanța unui mediu sigur pentru învățare. Prima celebrare a acestei zile a avut loc în 2020, conform site-ului oficial al ONU.

În mesajul său din 2024, secretarul general al ONU, António Guterres, a atras atenția asupra creșterii dramatice a atacurilor asupra elevilor, profesorilor, personalului educațional și școlilor în ultimii ani. Aceste atacuri au avut loc în diverse regiuni ale lumii, inclusiv Gaza, Sudan, Myanmar, Ucraina, Columbia și Republica Democrată Congo.

Pentru copiii și tinerii prinși în conflicte armate, impactul este devastator. Această zi ne reamintește de suferințele provocate de războaie asupra trupului, minții și spiritului elevilor. Consecințele acestor atacuri sunt multiple: de la răniri și pierderi de vieți omenești, la răpiri, strămutări forțate, violență sexuală, recrutarea în conflicte și pierderea oportunităților educaționale. Educația este nu doar un drept fundamental, ci și o componentă esențială pentru realizarea tuturor drepturilor omului, subliniază Guterres.

Secretarul general al ONU a făcut un apel către toate țările să investească în educație și să depună toate eforturile pentru a proteja școlile, elevii și profesorii. El a cerut, de asemenea, tragerea la răspundere a celor care comit atacuri asupra instituțiilor de învățământ. Guterres a îndemnat țările să aprobe și să implementeze Declarația privind școlile sigure, să sprijine Coaliția globală pentru protejarea educației împotriva atacurilor și să asigure continuarea studiilor pentru copii și tineri, atât în timpul crizelor, cât și după încetarea conflictelor.

Raportul anual al secretarului general al ONU privind copiii și conflictele armate pentru anul 2023 prezintă o imagine tulburătoare a violenței suferite de copii în zonele de conflict. Raportul documentează 32.990 de încălcări grave împotriva a 22.557 de copii, evidențiind o creștere alarmantă a acestor incidente. Datele din raport includ pentru prima dată situații din Haiti și Niger, contribuind la o imagine de ansamblu a celor 25 de zone monitorizate, dintre care cele mai afectate sunt Israelul și teritoriile palestiniene ocupate, Republica Democrată Congo, Myanmar, Somalia, Nigeria și Sudan.

Ziua internaţională pentru protejarea educaţiei împotriva atacurilor a fost instituită printr-o decizie unanimă a Adunării Generale a ONU, care a cerut UNESCO și UNICEF să atragă atenția asupra dificultăților cu care se confruntă milioane de copii care trăiesc în țări afectate de conflicte armate. Rezoluția de proclamare a acestei zile a fost inițiată de statul Qatar și susținută de alte 62 de țări.

Conform rezoluției ONU, guvernele au responsabilitatea principală de a proteja și asigura accesul tuturor elevilor la o educație de calitate, inclusivă și echitabilă, la toate nivelurile, în special pentru cei aflați în situații vulnerabile. Documentul subliniază, de asemenea, necesitatea intensificării eforturilor și creșterii finanțării pentru a promova un mediu educațional sigur și protector în situații de urgență umanitară, luând toate măsurile necesare pentru a proteja școlile, cursanții și personalul didactic de conflictele armate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare