Ziua Mondială a Curățeniei: o nouă chemare globală pentru soluții durabile împotriva crizei deșeurilor
CURĂȚENIE. Ziua Mondială a Curățeniei din 2024 va fi celebrată pe 20 septembrie, după ce a fost adăugată în Calendarul Zilelor Internaționale al Națiunilor Unite. Această zi a fost proclamată oficial pe 8 decembrie 2023, când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția 78/122. Scopul principal al zilei este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței eforturilor de curățenie în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Statele membre, organizațiile internaționale și societatea civilă sunt invitate să marcheze această zi prin activități care subliniază importanța unei gestionări corecte a deșeurilor.
De-a lungul anilor, numeroase guverne și comunități din întreaga lume au desfășurat acțiuni de curățenie la scară largă. Ziua Mondială a Curățeniei aduce un prilej de reflecție asupra progreselor realizate și oferă oportunitatea de a extinde aceste eforturi, aducând împreună cetățeni, guverne și organizații pentru a combate criza globală a deșeurilor și pentru a promova o lume mai durabilă și fără poluare.
Între 2018 și 2023, inițiativa a reușit să mobilizeze 91 de milioane de persoane din 211 țări și teritorii, colectând peste 543,704 tone de deșeuri. În 2024, tema principală a Zilei Mondiale a Curățeniei va fi “Orașele arctice și poluarea marină”, punând accent pe provocările specifice regiunilor arctice. Evenimentul inaugural va fi găzduit în Tromso, Norvegia, oraș cunoscut drept “Poarta către Arctica”, în colaborare cu organizații internaționale și locale.
Evenimentul din Tromso își propune să sensibilizeze comunitățile globale cu privire la impactul poluării asupra regiunilor arctice și să promoveze soluții inovatoare pentru gestionarea deșeurilor în aceste zone fragile. Orașele din Cercul Arctic se confruntă cu probleme unice, precum vremea extremă și infrastructura scumpă, însă exemplul Norvegiei în gestionarea deșeurilor demonstrează că soluțiile locale pot avea un impact global semnificativ.
Potrivit estimărilor ONU, până în 2050, producția de deșeuri solide municipale ar putea crește la 3,8 miliarde de tone anual, în lipsa unor măsuri urgente de gestionare a deșeurilor. Costurile globale asociate gestionării deșeurilor ar putea să ajungă la 640,3 miliarde de dolari până în același an, iar peste două miliarde de oameni din întreaga lume continuă să nu aibă acces la servicii de colectare a deșeurilor.