Ziua Mondială a Poștei: conexiunea globală prin corespondență

EVENIMENT. Pe 9 octombrie, lumea sărbătorește Ziua Mondială a Poștei, o ocazie de a recunoaște importanța serviciilor poștale în viața noastră de zi cu zi și contribuția lor la dezvoltarea socială și economică a societăților din întreaga lume. Această zi comemorează înființarea Uniunii Poștale Universale (UPU) în 1874, în Berna, Elveția, și a fost proclamată oficială de către Congresul UPU din Tokio, Japonia, în 1969.

Serviciile poștale au jucat întotdeauna un rol crucial în conectarea oamenilor și în facilitarea schimbului de informații, bunuri și idei între comunități. Cu o rețea vastă ce cuprinde peste 650.000 de oficii și un personal de 5,3 milioane de oameni, serviciile poștale sunt inegalabile în abilitatea lor de a asigura livrarea de corespondență și pachete oriunde în lume. Această rețea globală de distribuție nu numai că facilitează comunicația și comerțul, dar are și un impact semnificativ asupra dezvoltării economice și sociale.

În contextul dezvoltării durabile și a eforturilor de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate de către Națiunile Unite în 2015, Ziua Mondială a Poștei capătă o semnificație și mai mare. ODD-urile au ca obiectiv eliminarea sărăciei și înfometării extreme, lupta împotriva inegalității și injustiției, și angajarea în acțiuni de inversare a schimbărilor climatice dăunătoare. Serviciile poștale joacă un rol crucial în această ecuație, asigurând distribuția de ajutoare umanitare, informații și resurse către comunitățile vulnerabile și contribuind la dezvoltarea durabilă prin intermediul comerțului și a schimburilor culturale.

Într-un moment în care pandemia Covid-19 a afectat grav modul în care interacționăm și ne desfășurăm activitățile, operatorii poștali din întreaga lume au trebuit să adapteze și să inoveze pentru a menține eficiența serviciilor poștale. Aceștia au devenit eroi nevăzuți în lupta împotriva pandemiei, asigurând livrarea corespondenței și a pachetelor, inclusiv a materialelor medicale și a vaccinurilor, în ciuda numeroaselor provocări.

În acest context, Ziua Mondială a Poștei reprezintă un prilej de a recunoaște și aprecia eforturile lucrătorilor și operatorilor poștali din întreaga lume. Aceștia reprezintă o punte vitală între oameni, comunități și națiuni, și joacă un rol esențial în atingerea ODD-urilor și în construirea unui viitor mai sustenabil.

Într-un mesaj cu ocazia acestei zile, Secretarul General al Națiunilor Unite a subliniat recunoștința pentru contribuția esențială a serviciilor poștale și a afirmat angajamentul continuu al Națiunilor Unite în a lucra alături de Uniunea Poștală Universală pentru a materializa Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Într-o lume în continuă schimbare, Ziua Mondială a Poștei ne amintește că serviciile poștale rămân un element esențial în conectarea noastră globală și în construirea unui viitor mai bun pentru toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare