Ziua Mondială a Sănătății Mintale – 10 octombrie 2024: Sănătatea mintală la locul de muncă, o prioritate globală

SĂNĂTATE. Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată anual pe 10 octombrie, având ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de sănătate mintală și mobilizarea eforturilor pentru sprijinirea acestei cauze. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază importanța îmbunătățirii accesului la îngrijiri de calitate, astfel încât sănătatea mintală să devină o realitate pentru toți oamenii din lume.

În 2024, Ziua Mondială a Sănătății Mintale aduce în prim-plan legătura esențială dintre sănătatea mintală și mediul de muncă. OMS colaborează cu parteneri din diverse domenii pentru a evidenția impactul pe care locul de muncă îl poate avea asupra stării mintale a angajaților. Un mediu de lucru sigur și sănătos contribuie la protejarea sănătății mintale, în timp ce condițiile precare, precum hărțuirea, stigmatizarea sau discriminarea, pot agrava starea psihică și afecta productivitatea.

Având în vedere că aproximativ 60% din populația globală este angajată, prevenirea riscurilor pentru sănătatea mintală la locul de muncă și protejarea angajaților sunt imperative. OMS atrage atenția că este nevoie de acțiuni urgente din partea guvernelor, angajatorilor și organizațiilor care reprezintă lucrătorii, pentru a crea medii de muncă care să sprijine sănătatea mintală. Este esențială implicarea activă a angajaților și a celor cu experiență personală în acest domeniu, pentru a dezvolta soluții bazate pe dovezi.

În 2023, tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale a fost „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”. Acest slogan a subliniat faptul că toți oamenii au dreptul la un standard ridicat de sănătate mintală, la îngrijire accesibilă și de calitate, și la libertatea de a lua decizii cu privire la propria sănătate.

O bună sănătate mintală este esențială pentru bunăstarea generală a individului. Cu toate acestea, la nivel global, una din opt persoane suferă de afecțiuni mintale, care le pot afecta viața cotidiană, relațiile și sănătatea fizică. Tinerii și adolescenții sunt din ce în ce mai afectați, ceea ce subliniază necesitatea unor măsuri urgente.

Problemele de sănătate mintală nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru privarea de drepturi sau pentru excluziunea socială. Cu toate acestea, persoanele care suferă de astfel de afecțiuni continuă să se confrunte cu discriminare și lipsa accesului la îngrijiri adecvate, o situație care trebuie schimbată pentru a garanta respectarea drepturilor omului și incluziunea tuturor în comunitate, reamintește OMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare