Ziua Mondială Braille 2023: Ce este braille și cum funcționează?

SĂRBĂTOARE. Ziua Mondială Braille este marcată în fiecare an la 4 ianuarie. Louis Braille a dezvoltat sistemul Braille prin modificarea sistemului Night Write al lui Charles Barbie.

Ziua Mondială Braille este sărbătorită în fiecare an la 4 ianuarie pentru a crește gradul de conștientizare a importanței alfabetului Braille ca mijloc de comunicare pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe de vedere și contribuie la promovarea drepturilor și oportunităților egale ale acestora. Ziua a fost recunoscută în 2019 de către Organizația Națiunilor Unite și marchează aniversarea nașterii lui Louis Braille – un educator francez care și-a pierdut vederea la vârsta de 3 ani din cauza unui accident cu o mașină de cusut.

Denumit după inventatorul său din Franța secolului al XIX-lea – Louis Braille – sistemul de scriere este folosit de nevăzători și persoanele cu deficiențe de vedere pentru a citi aceleași cărți și periodice ca și cele tipărite într-un font vizual, a precizat ONU.

Potrivit ONU, Braille este o “reprezentare tactilă a simbolurilor alfabetice și numerice, folosind șase puncte pentru a reprezenta fiecare literă și număr, și chiar simboluri muzicale, matematice și științifice”. Acesta presupune puncte în relief care pot fi citite cu ajutorul degetelor.

Primul sistem Braille a fost publicat în 1829 – și a fost adoptat de Institutul Național pentru Tinerii Nevăzători.

Ziua este sărbătorită prin învățarea alfabetului Braille, promovarea activității persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere și a artiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare