Ziua Pompierilor celebrată pe 13 septembrie
COMEMORARE. Pe 13 septembrie 2024 se celebrează anual Ziua Pompierilor, un eveniment dedicat eroismului pompierilor militari în bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 împotriva forțelor otomane. Acest demers național marchează un moment important din istoria României și a Revoluției de la 1848.
Anul revoluționar 1848 a cuprins întreaga Europă, inclusiv Principatele Române. În Țara Românească, revoluția a început în iunie 1848. La 13 septembrie, forțele otomane conduse de generalul Fuad Pașa au intrat în București pentru a înăbuși mișcarea revoluționară. Conform surselor istorice, la 12 septembrie, colonelul Radu Golescu, comandantul Regimentului 2 Infanterie, a fost instruit să desfășoare subunități în Dealul Spirii pentru a întâmpina trupele otomane, care numărau aproximativ 6.000 de soldați.
În dimineața zilei de 13 septembrie 1848, în contextul iminenței conflictului, a avut loc ceremonia de înmânare a noilor drapele Regimentului 2 Infanterie, ridicând moralul trupelor române. Pompierii din București, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, au cerut să se alăture luptei. Bătălia din Dealul Spirii, cunoscută și ca “baia de sânge de la București”, a fost ultima confruntare armată dintre forțele Țării Românești și otomani. Deși depășiți numeric, pompierii au luptat eroic, iar peste jumătate din efectivul companiei a pierit în luptă.
Acest act de curaj din 13 septembrie 1848 rămâne un moment de referință în istoria pompierilor din România. Ziua Pompierilor a fost oficializată prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997 și este marcată anual prin diverse manifestări la nivel național. De asemenea, în memoria eroilor din Dealul Spirii, în 1901 a fost dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri din București, opera sculptorului Wladimir Hegel.
Pe lângă celebrările din țară, pompierii români au participat la misiuni internaționale, colaborând cu unități similare din statele membre ale Uniunii Europene și NATO.