Ziua Universală a Iei sărbătorită pe 24 Iunie

SĂRBĂTOARE. Ziua Universală a Iei, sărbătorită pe 24 iunie, coincide cu sărbătoarea de Sânziene, aducând în prim-plan piesa principală a costumului popular românesc: ia. Aceasta reprezintă cămașa tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și gât.

Istoria și Croiala Iei

Cămașa tradițională, cunoscută sub numele de ie pentru varianta feminină, este croită în formă de cruce dintr-o singură bucată de pânză, având o deschizătură în partea superioară. Inițial, aceste cămăși erau realizate din pânză de in sau cânepă, iar ulterior din mătase și bumbac. În partea de nord a țării, bumbacul era utilizat ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, în timp ce în sud se prefera țesutul cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc “stan”, iar partea inferioară “poale”. Stanul era confecționat din două foi de pânză, iar mâneca dintr-o singură foaie. Sub braț, cămașa avea o “pavă” pentru a asigura comoditate în mișcare.

Ia, în sine, este o cămașă relativ simplă, având un dreptunghi de pânză tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu un șnur răsucit. Mânecile sunt de obicei încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor, conferind un aspect elegant și tradițional.

Motive și Tehnici de Decorare

Motivele decorative de pe ie sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Există mai multe variante de decor pe mâneci, cum ar fi ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau “ie cu stele”. Partea din față a cămășii este, de asemenea, bogat brodată, repetând modelele de pe mâneci. Iile brodate cu “spic” erau parte a costumului de nuntă din Moldova. Culorile broderiei variau între două-trei nuanțe cromatice sau chiar o singură culoare, de obicei negru.

Tehnica decorării iei a fost transmisă de la mamă la fiică, menținând astfel tradiția și gustul de la o generație la alta. În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică și croiul pieselor de port românesc au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care purtau cu mândrie costumul popular în diverse ocazii.

Ziua Universală a Iei este un prilej de a celebra tradițiile românești și de a aprecia frumusețea și eleganța iei. Aceasta nu este doar o piesă vestimentară, ci un simbol al identității și culturii românești, purtând cu ea istoria și tradițiile unui popor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare