Zurich și Singapore domină clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, depășind New York-ul în contextul creșterii prețurilor

CLASAMENT. Zurich și Singapore ocupă primele două poziții în topul celor mai scumpe orașe din lume, depășind chiar și New York-ul, într-un context de creștere încă puternică a prețurilor, conform unui clasament publicat de săptămânalul The Economist, conform informațiilor furnizate de AFP. Potrivit revistei britanice, prețurile au înregistrat o creștere medie de 7,4% pe parcursul anului în cele 173 de orașe analizate, o ușoară încetinire față de inflația record de 8,1% înregistrată în 2022.

Criza costului vieții este departe de a se fi încheiat, iar nivelul prețurilor rămâne mult peste tendințele istorice“, a notat Upasana Dutt, coordonatoarea acestui studiu care a evaluat prețul a 200 de produse și servicii.

Se anticipază că inflația va continua să scadă în 2024, ca urmare a majorării dobânzilor adoptate de băncile centrale pentru a contracara creșterile de prețuri. Patru orașe europene se regăsesc în primele zece poziții, datorită inflației ridicate la alimente și îmbrăcăminte, precum și aprecierii euro față de dolar. Clasamentul este exprimat în dolari și reflectă conversia monedelor diferitelor țări în dolari. O creștere a euro față de dolar se traduce automat în prețuri mai mari în zona euro, avantajând astfel orașele din această regiune.

Geneva ocupă locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul se află pe poziția a șaptea înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se situează pe locul al optulea, la egalitate cu Tel Aviv, liderul clasamentului în 2021.

Pe de altă parte, orașele americane au înregistrat o scădere în clasament: Los Angeles ocupă locul șase, iar San Francisco se află pe poziția a zecea.

Cea mai semnificativă descreștere în clasament afectează orașele Moscova (locul 142) și Sankt Petersburg (locul 147), ca rezultat al depreciării rublei, consecință a sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Cel mai accesibil oraș din lume rămâne Damasc, urmat de Teheran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare