Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

DICTATORUL DISPUNE – Primarul Florea a cerut Poliției (!) să mă amendeze pentru că prin articole publicate am încălcat… „norme de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică”

TENTATIVĂ DE INTIMIDARE. Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a sesizat Poliția municipiului pe care îl conduce administrativ că, prin articolele publicate pe msnews, am încălcat norme de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică… Știu, delațiunea de acest tip este din registrul psihiatric sau cel puțin din strategia regimurilor dictatoriale.

 

Dictatura din Târgu Mureș și delictul” de opinie

 

În pofida acestui aspect, am fost “invitat” (oarecum forțat de cei care au fost forțați la rândul lor – pentru că sunt amenințat că dacă nu onorez invitația o să fiu sancționat conform legii) “pentru lămurirea aspectelor sesizate de Primăria Municipiului Tg. Mureș privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu ocazia publicării unor articole pe site-ul www.msnews.ro” (vezi foto).

 

În Belarus (ultima dictatură din Europa) poate că mai există delictul de opinie, dar noi încă avem senzația că profesăm în România, țară UE. Acest gen de presiune, intimidare evidentă prin intermediul instituțiilor coercitive și militarizate ale statului n-am întâlnit nici pe vremea dictatorului Ceaușescu. Totuși, întâlnesc în Târgu Mureș, oraș european condus cu metehne dictatoriale.

 

OK, o să facem o întâlnire la Poliția Municipiului Târgu Mureș, fără nicio problemă, și o să vă relatez apoi cum se străduiește polițistul român să încadreze acest delict de opinie. În ce lege, în ce articol… Cineva îmi sugerează că, dacă tot îmi pierd vremea pe la Poliția Târgu Mureș, să-i fac și eu o sesizare lui Florea că a furat un tigru de la Zoo și-l crește-n casă. Animal protejat. Să-l cheme și pe el la Poliție să se verifice sesizarea, pentru că “așa e legea, știți, trebuie să dăm curs și să verificăm sesizările”, deși chipiul n-ar trebuie să te incomodeze la gândit, la rațiune.

 

Ce a rezolvat Florea cu asta

 

Ce urmărește Florea, e clar: să ne intimideze, să tăcem, să nu mai facem public ceea ce ei, băieții care au senzația că-s deștepți ai administrației locale, se chinuie atât să țină-n sertare, plătind tăcerea disciplinată a celei mai mari părți din presa locală cu câte 25.000 de euro, lună de lună, din banii voștri, adică din bugetul orașului.

 

Păi, cum?, ei cheltuie atâția bani din banii voștri și vin unii, adică noi, și spun că nu le trebuie banii lor? Că nu vrem să tăcem disciplinat în rândul celor care-și țin mâna-ntinsă în fața Primăriei? În accepțiunea lor, nu e bine. Ce o să reușească, de fapt, prin această acțiune? Nimic. Aaa, uite, a rezolvat totuși ceva Florea cu delațiunea lui care mă face să-mi risipesc 30 de minute din viață…

 

Vă spun un secret, dar să rămână-ntre noi: Grupul de Investigație revine în Târgu Mureș mai repede decât am programat inițial. Și noi nu facem nici sesizări, nici delațiuni cu tentă psihiatrică. Și nici nu ne tremură pantalonii în fața lor. Ei au fost și vor rămâne doar niște personaje cercetate. Niște bugetari îmbogățiți din cauza tăcerii altora. Dar noi nu tăcem, avem o setare “greșită”. Și funcționăm perfect sub presiune. Am învățat asta într-un sfert de secol de presă făcută în pofida tuturor acestor “FloreaMaior”. La bună vedere, domnule primar.

 

* Acest text nu este un pamflet. În Târgu Mureș, din păcate, e o realitate.

 

P.S.: În urmă cu două luni, i-am solicitat primarului Dorin Florea un interviu, prin directorul de comunicare. Un interviu pe bune, fără periuțe și fără cuțite-n spate. Cu cifrele, strategiile și sumele “pe masă”, cinstit, profesionist. Intuiți răspunsul. Atât e de curajos.

 

Cătălin VISCHI

6 comments
  1. „(…) plătind tăcerea disciplinată a celei mai mari părți din presa locală cu câte 25.000 de euro, lună de lună (…)”

    Afirmația asta de mai sus ar trebui demonstrată cumva, pentru că așa, trântită-n mijlocul unui articol, nu pare a fi tocmai okay. Deci, care mare parte a presei locale? Și care ar fi dovezile care arată plățile lunare?

  2. MSNews este singurul website de presă pe care îl accesez pentru a mai afla ce se întâmplă în orașul natal. Tocmai pentru că alții scriu doar despre ce “trebuie” și tocmai pentru că voi nu sunteți intimidați de acești zei mafioți, atotputernici, instalați precum niște viruși în sistemul administrativ al urbei.
    Sunt convins că vor încerca prin orice mijloace să vă reducă la tăcere, însă am speranța că nu veți ceda, iar eu și alții că mine, vom avea și pe viitor ocazia să citim o presă independentă.

    1. Da, însă nu ne legăm de o eroare de redactare, facem și noi destule. Merg (am reprogramat-o, dar merg la data stabilită de comun acord). Ochi în ochi :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare