Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

IEFTIN – De astăzi, în Târgu Mureș, tăcerea presei și lauda Întâistătătorilor urbei costă peste 25.000 de euro pe lună

CUMPĂRAREA PRESEI. Cioara de semănătură (Corvus frugilegus) este un păsăroi negru, asemănătoare cu cioara grivă (Corvus corone, amuzant denumita-n popor “cioara neagră”). Blamat e păsăroiul ăsta! Pentru că croncăne mereu, deranjant, uneori agresiv, chiar. În general, soiul ăsta de cioară trăiește pe câmpurile cu culturi agricole, însă mai nou s-a produs o mutație comportamentală, cioara de semănătură aclimatizându-se cu succes chiar și în mediul urban.

 

De pildă, undeva-n Tudor, printre blocurile de la limita dintre Târgu Mureș și Corunca, s-au aciuat de ceva vreme grupuri relativ mari de ciori de semănătură. Stau pe spațiile verzi, căutând toată ziua viermi, melci, insecte, larve, sau semințe vegetale (hrană, mai simplu spus).

 

Suprinzător față de suratele lor rămase sălbatice, aceste ciori “de Tudor” aproape au renunțat la croncănit. Nu mai fac gălăgie. Datorită acestei mutații auto-impuse, au devenit tolerate… Din când în când, câte-un vecin mai iese și aruncă câte-un rest de pâine. Ciorile de semănătoare mulțumesc tăcut, din priviri flămânde, în timp ce devorează darul cu care au fost miluite din cer.

 

Parcă ar ști că dacă ar deveni gălăgioase, ar putea fi îndepărtate de acolo. Și de ce să îți dorești să fi gonit dintr-un loc cu hrană îndestulătoare? Nu îți dorești asta. Deci, trăiești, cuibărești, te hrănești în liniște. Știți sloganul administratorului de bloc, „Păstrați liniștea, obligatoriu, între orele…”.

 

Cine a cumpărat presa mureșeană

 

De ce vă povestesc despre cioara de semănătură, croncănitoare din naștere care și-a impus să tacă, renunțând la o caracteristică nativă în favoarea unui confort picat din cer? Pentru că-n povestea asta, pentru mine una tristă, dezamăgitoare, Corvus frugilegus este cea mai mare parte a presei locale târgumureșene, de ani buni cumpărată nici măcar pe ocolite, ci pe față, brutal, ca un viol în care, la final, violatorul, cuprins de regrete, îi aruncă victimei un pumn de mărunți ș-o replică: Scuză-mă, credeam că ești prostituată.

 

Cumpărătorul presei locale are nume, prenume, funcție și control deplin. Să nu le evităm, mimând că nu s-a întâmplat nimic. Este primarul Dorin Florea și poate să facă asta băgând adânc mâna în buzunarul contribuabilului din Târgu Mureș, pentru a scoate de acolo sute de mii de euro în fiecare an, cu girul majorității din forul deliberativ al orașului, adică al consilierilor locali impuși de partidele politice în postura de pseudo-aleși – acești consilieri locali nu sunt aleși în accepțiunea nominală a cuvântului, ci sunt niște fragmente dintr-o listă politică băgată sub ștampila electoratului.

 

În paralel cu primarul Florea, Operațiunea “Cumpărarea presei” a fost desăvârșită, la fel de public, de președintele forului deliberativ al administrației județene, Péter Ferenc (UDMR, foto stânga), și de componenții Consiliului Județean Mureș, care, prin aceeași strategie, au virat în conturile presei locale sume importante din banii publici.

 

În 2017, a oferit punctelor media locale (cotidienelor Cuvântul liber, Zi de zi și Nepujsag și postului tv Antena 1 Târgu Mureș) suma de 454.614,57 de lei + TVA (peste 100.000 de euro), iar în 2018, a oferit punctelor media locale (celor trei cotidiene – Cuvântul liber, Zi de zi și Nepujsag – și postului tv de limbă maghiară Erdely TV), contracte care au însumat 321.464 de lei.

 

Precizare, strategia a început înaintea mandatului lui Péter Ferenc, acesta doar a preluat o cutumă comodă, care a asigurat mereu liniștea și lauda eternă și necondiționată – de pildă, în 2014, CJ Mureș, când instituția era condusă de liberalul Ciprian Dobre, a livrat presei locale, în special prin firma I Media Production Co SRL, aflată în proprietatea lui Cornel Cornaciu, suma de 753.900 de lei pentru emisiuni și articole pozitive (la masa îndestulării fiind incluși și cei din presa locală scrisă).

 

Cum s-a cumpărat presa mureșeană

 

Cum s-a cumpărat presa în Mureș? Simplu. Ca o ceapă de la aprozar. În baza unei decizii a primarului Florea, admisă de Consiliul Local, se livrează, prin procedură simplificată (pentru că aici nimeni nu se mai complică, e Orașul Armoniei – de fațadă), un contract pentru “prestare de servicii de publicitate media prin intermediul mijloacelor de informare în masa, consultanță în publicitate și gestionare publicitară”.

 

Adică, periodic (acum la 8 luni) se dă o sumă de bani unei firme, care apoi îi distribuie presei după un algoritm clar stabilit de Florea și admis disciplinat de Consiliul Local. De la acea firmă, banii sunt împărțiți, nu pe criterii de performanță, ci pe principiul comunist, pe criterii de apartenență (adică sumă fixă pentru știri în funcție de unde erau livrate: ziar, radio, sau tv).

 

Plăcile turnante

 

Până în urmă cu un an, banii erau dirijați prin firmele lui Marius Cristian Cătană, SC Info Statistics SRL și apoi SC Marketing SRL (firma care a deținut și cea care deține, din noiembrie 2017, licența pentru Știi TV, post folosit pentru crearea unei imagini pozitive a cuplulului de aur din comedia administrativă târgumureșeană, Dorin Florea & Claudiu Maior).

 

Conform documentelor oficiale ale unor instituții publice, pe care le deținem, prin firma lui Cătană se sifonau din bugetul orașului sume cuprinse între 1,5 și 1,9 milioane de lei anual, exclusiv pentru plata presei mureșene. Deși exista acest contract generalizat de publicitate/promovare, se dădeau și alți bani pentru același serviciu. Vă ofer doar un exemplu: în 2015 (an preelectoral), firma lui Cătană (Marketing Media) a încasat alți 130.000 de lei pentru informare și publicitate pentru diverse proiecte ale Primăriei. Repet, în contextul existenței unui contract pentru informare și publicitate de 1,9 milioane de lei.

 

Aproape toate punctele mass-media au intrat în cartelul preaslăvirii administrației publice locale și, veți vedea, județene. Articolele critice au dispărut, scriptic, auditiv, vizual, totul era frumos, perfect, grija nețărmurită se desprindea din presa mureșeană ca țiglele unui acoperiș greu încercat de furtunile de până atunci. Concordie deplină.

 

Începând din acest an, placa turnantă a sifonării banilor publici pentru cumpărarea tăcerii presei locale și a laudelor plătitorilor a fost schimbată. Firmele lui Cătană au fost îndepărtate pentru a fi îndestulate de Primăria Tîrgu Mureș prin contracte de realizare de diverse studii (multe), iar pe post de împărțitor a fost avansat Cornel Cornaciu, detinatorul I Media Production Co SRL, firma care administrează Antena 1 Târgu Mureș.

 

Cât costă prostituția informațională

 

Primul contract dintre Primăria Târgu Mureș și sereleul lui Cornaciu, I Media Production Co, a fost semnat în februarie 2018, pentru 8 luni, și a fost în valoare de 722.689,07 lei + TVA. Această sumă s-a distribuit în felul următor: presa scrisă 205,70 lei + TVA/u.m., presa vizuală (TV): 15.940 lei + TVA/u.m., presa audio:1.914 lei + TVA/u.m., concepție 0 lei.

 

Observați, concepția nu contează, aceasta fiind oricum impusă: laude la adresa administratorilor publici. Așa a ajuns jurnalistul mureșeană să consemneze ca pinguinul că Maior (foto dreapta) a dat o masă (din banii orașului) bătrânilor, că Florea i-a certat pe cei de la UMFST, că, uite, ce frumos se fac concerte gratuite de Primărie, sifonându-se anual 1 milion de euro și altele din același registru. Serviciul nostru de monitorizare nu a cuantificat nici măcar un articol critic la adresa plătitorilor contractelor, ca și cum orașul și județul sunt administrate perfect. Acțiunea de lobotomizare publică a avut efect. Totul e roz.

 

La acel moment, acțiunea de cumpărare a presei locale a fost sesizată public, dar în pofida acestui fapt, pe principiul “Câinii latră, caravana trece”, în scurt timp subiectul a ieșit din atenția publicului. Asta a declanșat partea a doua a operațiunii: s-a majorat suma furnizată presei locale pentru cumpărarea liniștii și a laudelor publice.

 

În 26 noiembrie 2018, șefii administrației publice locale din Târgu Mureș au intrat, ca tot contribuabilul, în febra cumpărăturilor de sărbători. În coș a fost așezată, din nou, și mass-media locală. Pentru alte opt luni de slavă și mimare a reducerii până la absurd a spiritului de observație, firmele locale vor încasa mai mult cu 140.000 de lei decât în precedentele opt luni.

 

Noul contract îi dă posibilitatea lui Cornaciu să împartă, prin aceeași firmă, I Media Production Co, tot pentru 8 luni, 860.975,63 de lei din banii orașului. Adică, o medie de 107.621,95 lei/lună, echivalentul a 23.095 euro. De asemenea, noul contract a modificat și tarifele plătite instituțiilor mass-media pentru găzduirea laudelor: presa scrisă va primi mai puțin, 165,70 lei + TVA/u.m.; iar radiourile și televiziunile mai mult (TV-urile: 17.500 de lei + TVA/u.m.; radiourile: 2510 lei + TVA/u.m.).

 

La aceste sume, mai adăugați cotizația CJ Mureș, dar și banii plătiți în afara acestor contracte pentru același lucru: publicitate (strategia, am exemplificat-o în această scriere cu cazul concret al anului 2015).

 

Doar o paranteză: tot aici puteți include și furnizarea banilor pentru firma care înregistrează video ședințele publice ale Consiliului Local Târgu Mureș. Firma se numește BCD Video Sound, e un sereleu înregistrat în Sântana de Mureș, controlat de Bogdan Manoilă, care doar în acest an a încasat o medie lunară de aproximativ 10.000 de lei (adică peste 2.150 de euro) de la Primăria Târgu Mureș, pe facturi lunare, pentru servicii de realizare și difuzare livestream a ședințelor ordinare, dar și producția unor spoturi și servicii de închiriere a sistemului audio-video.

 

Fără a contabiliza banii de la CJ Mureș și alte instituții publice din județ cotizante la fondul tăcerii presei locale, conchid: Primăria Târgu Mureș oferă lunar presei locale peste 25.000 de euro. Atât putem dovedi (acum) cu acte oficiale – n-am făcut efortul aflării sumei exacte, pentru că subiectul nu e suma, ci fapta. Estimarea personală este că suma lunară oferită de instituțiile publice din județ factorilor editoriali decizionali din Mureș este de 200.000 de euro.

 

… și totul e roz, deși curând va ninge. E și liniște, de altfel. Nici ciorile de semănătoare, vă spuneam, nu mai croncăne. Îl așteaptă, disciplinate, pe vecinul care le recompensează cu un rest de pâine, iar apoi îi mulțumesc, înfulecând în tăcere…

 

Cătălin VISCHI

5 comments
 1. Felicitari pt profesionalism, munca tenace, si talent. Am ajuns la dvs…nu din Brasov unde avem un sediu (de altfel, singurul din diaspora/muzeu al imigratiei- prima faza…tot cu munca tenace si neplatit decit de noi, cu greu……familie fondatoare..)ci de la stire de la un FB. romanesc din Florida, ref. la prezenta aristului maramuresan. Dorel Topan…..poate va veti uita ..nu pun textul aici ca e prea lung si neobisnuit pt provincia romaneasca,,..iar la media bucresteana nu mai ajungem de cam 10 ani…probabil tot pe motive din cele specificate clar si direct de dvs..ca spatiile in ziare se dau pt ce vor oficialii sau sponsorii si nu ce e valoros pt poporul roman. Dar dv sati scris desore el si un eveniennt aristic la care partiipa…Stiti daca dansul e prof. La Bucuresti la Univ de Arta..ca dac da ar fi trebuit sa I se spuna in mai sau ineputul lui iunie de INVITATIA noastra catre artisti.. Oricum vrem sa afle de noi..si daac aveti dateke de contact , va rog trimiteti-I o nota poate ca in copy la adrsele nasire de la ste..vedeti..
  Si va multumesc pt ceva ce nu era adresat noua, dar cu istoria dvs parabolica..cu ciorile si autoritaiole de acolo si cu mass-media mi-ati aratata ca ati fi mult m potrivit decit alti ziaristi sa auziti de mai mult decit framantarile noastre pe subiecte paralele dar si complementare…..anume de viata afectata direct de oficiali si de media romaneasca desi suntem in SUA…si nu oricine ci o reprezentanta promotoare a culturii tarii, neoficiala dar poate cea mai relevanta/frumoasa a Romaniei…Dora ca i cazul nostru ciorile hranite din banii tarii si ca sa sprijine si sa prezinte ceea ce facem noi pt tara…ele ne ascud tarii si ne secatuiesc de viata….Rodica Perciali, Romanian Museum, Romanian-American League in mare nevoie de ziaristi…sa n salveze i sa salveze tara. dincolo si.pe deasupra lor. Daca ne srieti, va rugam scrieti si direct la office@romanianculture.us

  O NOta la sfirsitul istoriei mele de mai jos cu Tg Muresul . Deci, scuzati greselile si unele ruperi de fraza POt fi si niste disparitati in fluxul propozitiilor caci uneoir imi sar randurile ……dar nu mai pot sta sa corectez…e ora 2:30 noaptea…si tare trebuia sa scriu alte lucruri,.unor institutii, eventual niste ultimatuumuri…(de fapt trebuia sa fim in tara acum, pt CENTENAR, dar legat de el- de nelglijarea imigratiei transilvanene/istoria ei si a Unirii…sau oricum a celor 4_ miliaone de romani neglijati anume.. inca nu am avut puterea sa scriu pt media ceva legat de autoritatile din tara..vinovate de excluderea in genera a imigratie d mai ales a celei vechi din SUA , cu intentie rea sau din ignoranta mandra.., si nu voi scrie si care au fost cauzele din America care ne-au impins la a renunta la biletele de avion..sau ca se cadea ca macar unii ca noi sa fim onorati..sa fie pidla pt altiii sa faac si eu ceva pt tara..) i

  si de ce si cu ce este legat Tg MUresul de si in istoria noastra ca organizatie cultuala etnografica, -a noastra ca familie si a celei mai mare colectii etnografice din afara tarii si Europeana din SUA – dar si cu citeva componente economice legatde Tg Mures…_nu in mod relevant de ceramica de Korund, decit ca avem destula…insa fara istorii deosebite, poate dora o sceventa la Bvrasov la un tirg mai spwcial , in 2002 cand a trebuit eu , venita din America si reprezenantand mzuuel nostru ..nde deja erau reprezentati aryiznaii tarii inca in 1991-1992.., sa apar tot eu si in tara , prin criic in presa din Bv..drepturile creatorilor pusi cite doi in cort la un Tirg.., dar Dl de lla Korund..imi scapa numele mai ca nu voia sa doneze nici o piesa desi ii cumparasem zeci de alte piese., chiar inca din anii 80 la Sb.!……NU stiu cum e presa din Tg MUres fat de altele din orasele mari de provincie ca Bv sau SB, .. si cred ca dvs le stiti.. ….Dora ca spre deoebire de mukta presa in care am aparut si la TVR in toti anii 90, la TG MUres ..a fost doara o secenta/un interviu in graba..in 99. ca d avnisme sa anunt Programul d promovare Economica ..invitand si Jud Mures….INsa acolo am fost inca din vara lui 91 casa fac o comnda pt un import de ceramica de la MIercurea Nirajului; de aprox 150-200 de farfurii, ulcioare si ulcioarse…Ajunsesem cu trenul si cu autobuzul de la Brasov..am filmat video, cooperativa de ceramica era pe sfirsite …neglijata, aporpe nefunctinoanala..O tinaar f. frumaosa, ungurioaca..blanda..s-a ocupat de mine sa-mi arate ce pot face .in cit timp, cu cit,..si sa preai comanda..m iamginea unui mediu poarfuit dar ca de fikm si de miser nu ceva deranjant..si nu cred ca acea comanda a salvat-o…nu stiu..nu am cum sa ma ocup de miile de legaturi din tara si alte zeci de mii din SUA ..caci nu avem nici macar o secterara de la distanta deucm colaboratori pe cele minim 5 domenii. pe care le mentin ca un fel de ambasada , desigur neoficiala, dar ambasada SA CU
  NUMESC SI AMERICANIII..DAC FACI PROMOVARE….dar mai avem zeci de farfurii insa nu si cine sa mai promoveze si vanda ..ca nu degeaba am revenit in 99 SA ANUNT CA AVEM SAPTIU LA PHILADEKPHIA SI INVITAM SI JUD TG MURES LA PROMOVARE …si atunci am aparut un pic un TV de acolo . In 1999-2003 anuntam spre taar si in tara nu numai prin emailuri camerlor de comert dar si direct in citeva localitati, Bucuresti, Brasov, Sibiu, Deva si la dvs in Tg Mures un PROGRAM major de Promovare EConomica..la noi…A fost ceva presa in tara, si pe tema asta..dar nu TV ca in toti anii 90 rf la muzeu..si oorgramuk major t 500 de artizani., iar la dv m=au interveivat doi ziarusti, de fait un cuplu care aveau un ziara nou..cred ca au promis ca fac un reportaj , dar apoi NIMIC, cred ca era ceva civic sorosist ca poe vremea aceea un amsneea subiect nu a fi fost blocat……..Si, culmea el este INCA VIU>..c nu a scris doiar de dragul istoriei si ca doeumenare a bogatie neobisnuita la compatriotii mei, activitatii mele pt ca oricjm trebie scrisa…cautam edutor..l aniversarea de 35 de ani a muzeuluii..dar pt ca … el este inca in stre de OFERTA FOLOSIBILA…, e inca la site-ul nostru si poate fi folosit daca e de cine, daca ni se doveste pregatit prin prime cereri si meteriale relevante trimise dupa ce se familairzeaza cu http://www.romanianculture.us/promovare dar si cu http://www.romanianculture/practica si are ar fi bine ca macar dupa ce a stat incremenit15 ani in ASTEPTAREA ca taar sa ajunga la acest minim nivel..sa se intimoe caci mai mult de 3-6 luni nu mai putem prelungi darurile noastre si munca voluntara necesara lui aici si care trebuie facuta inca din tara….Probekma este ca de mult nu mai sunt sau nu s-au format promotori (tine de marketing, dar nu numai..)sau nu la extern, .adica nici companiile de mobila rustica de brad si de sticlarie care ne-au donat piese noi platind mult pt transportul mobilei, va dati seama,, NU AU INA PROMOTORI sa trimita l noi…sau poate ca acm , au chira trebuie sa mai verific ,dar cum sounam, mukte sunt de faut si nu apcu si nu ar trebui tot eu sau no care tienm mjzuel sa ne ocuoam si de treaba unor salariati ai sattului roan…usa sa ne milogim de ei sa anjnte..ca de veit la noi sa vada ce avem ica nu au venit,….Crd ca s ocuao mai mukt cu ce pot exoprta americanii spr tara decit de cei care am importat , cueste legea lor..,, nu .. de ex. fabrica de Mobila.., ..caci NIMENI NU ARE PROMOTORI..si nici pui nu formaza desi, vedeti ca este alt program..de Internship,…..nici nu-mi vine sa cred..cand scriu astea si tin de istorie (pe linga o alt secventa din 92 cand am revenit sa pregatesc exportul acelei ceramici ..dar nu doar ait..ci vensime cu un camion de la Bucuresti, angajat de mine …da..stiu ca e incredibil, eu fiind la baza o umanista ca sa aduc multe cutii de cearmica de la o coop. ARTA, care nu putea face expot…caci nu cooperativele faceau export…ci ICECOOP-ul UCCOM-ului….nu stiu daca stiti, nu va stiu virsta, e…VESTITA cooperati mestustesugareasca centrala si ave filiale in toata tara..dar nu ele faceau exportul si pormovare ain afara atit de bine organizate in anii 60-80 ..dora ca in 92 deja nu mai prea functionau, cei din conducere lasasera cooperativele de izbeliste..iar comanda noastra , a muzeului care deja decshise o galerie magazin la Chicago in oct.1991 ,,, au considerat-o prea mica pt a se deranja…. ..Ce aventuri, dar lucurile mai mergeausau inca te outeia descurca…iar la Tg MUres am avut cu un contact din partea Dlui Marko Bella de la UDMR-ul din Bucuresti..si o coega a sa de sediu…care m-u ous in conctatc u acele companii ale loir care faceau comert pt ca UDMR-ul sa aibe finduri…si acei unguir f.profesionitsi s pragtamtici au arnajat ca sa preia totul, sa comande lazi si sa le faca cate si trabsoirt prin combinatie cu Clujana – inca functiona – -si expota in SUA….adica in contienrul lor maritim…..asa au ajus la Chicago…am facut importul lor in vma, hirti dar totul posibil, dora ca lam facut pe sotul meu sa lipseasca de la servici,,…si se cam saturase de mnca vountar..duoa anii 80 cu multa munca de comunitate…inca nu se vede la site, mut nu sunt inca acolo..dar ….Deci mi s-a parutnca la Tg Mures .se faureau cai noi care sa impinga lucrururile sa compenseze pt ce nu mai facea statul….nu la Bucuresi unde nu mai era cine sa se ocupe de exporturi caci, oare stiti tragedia ? Fusese desfiintat sau se desfiinta MInisterul Comertului Exterior….distructia e de atunci, stie vreun ziarist???? NIci acum TEMA ASTA MAJORA nu cred ca a fost inca tratata, ori eu/noi, chiar daca( in aparenta )suntem muzeu etnografic , pt ca eu am decis extinderea pe p,anuri mult ma amr si complexe..CA SA AJUT TARA….am ajuns victime..caci cele doua spatii relativ mici din cladirea ultrcentrala din Philadelphia ne sunt arhipline ( nici nu e loc de colectia etnografica veche si cea mai valoroasa..cum o vedeti mai bine in poza cu costume de la rubrica museum…) .. ….si pagubele familei mele sunt de minim $3000 pe luna de 20 de ani ….in timp ce din 2002 ne ciocnim sI mai rau decit DE LIPSA DE PROMOTORI CULTURALI…de problematica dramatica a LIPSEI DE PROMOTORI ECONOMICI, mai ales cultural econmici….pe cita vreme ministerele MAE si MIn Economiei si mai nou al Entreprenoriatului nu numia ca nu se sinchisesc sa folosasca sau macar sa anunte pe filiera..dar REFUZA SA AUDA CE DAR OFERIM lor/TARII (ca sa compensam pt ce vedem cu jale ca nici acum nu pot face/nu vor/nu…etc.. dar ce indrituiti nu vor sa auda de progmamul nostru MODEL..de darul nostru de a forma pormotiri p banii nostrii ….si ca la noi e singurul SHOWROOM ECONOMIC din SUA pe care l-ar putea folosi multe companii dac ar stii si dac ar exista un mini m de coorodnrae din pareta acestor institutii…acolo si aici de carre vruen atasata econmic…macar citeva ore pe saptamina..su la inceutul porgramukui..cu acele compnnente pe acre le au ei deja format.., iar noi am adauga altele.., caci avem/am eu experienta formata inca din 1991-1993…vedeti si la rubrica Romanian-American League..si mai mult…oferim mai mult, vedeti la .chr daca e profilat mai mult pe obiecte de arta populara si, dar si pe ceva major economic, mobila,covoare si sticlarie decorativa (mobila imprtata in 2002, fabrica dvs de la Tg Mures nu a fost interesata )…care ..si ma enrveaz..stiind ca tara mea toata desi a suferit din aczua asta f.mult.. ..dar s-a intimplat ca am vorbit acum o sapt cu un prof universistar din Buc.., la telefon..si pe cand il cautam pt ca intimplaor aveam nr diret de telefon..si siind ca venim in tar de Centenar am vrut sa stabilesc niste legaturi mai concrete , de mult dorite de mine si necesare tarii, adica si pe plan universitar pt ca TARA NU ARE nici aucm STUDII ale imigratiei…nu numai o catedra, dar nici un profesor specializat..!!!! (cine si-ar imagina !>>) si nici vreun program partial de studii …asa ca stiind de dansul din anii 90..ca era f.activ si poltiic, (era la PD dar a ajuns si parlamentar EU in urma cu citiva ani…..iar cu EU trebuie sa dam atentie ca vine 2019..cu stiti ce…. asa ca am afcaut un eofrt sa stau noaptea mai trouzu decit de obicei..sa-i scriu da si sapl sun….am vrut sa tatonez terenul daca dansul, printre f. putinii stiut de mine care ar putea avea o perspectiva asupra temei..sau sa -i inteleaga importanta, relevanta dac nu si URGENTA…. necesitatea pe mai mult decit domeniul educativ…….Dialogul a fost bun, parea promitator…pana la ounctul la care am spus ce fel de mese rotunde am vrea sa organizez, dra nu numia pe tema reaktie tar diapsra ci si a IMPORTNTEI INCA ACUTE A PROMOVARII, macar economke..cacm “nu siu daca stiti ca a fost desfiintat Ministerul Comertului Exterior si nu a fist inlocuit de nimeni..” la care raspunsul a fost : “PAI NOI L-AM DESFIINTAT..CA NU MAI ERA NEVOIE”…!!!! bomba pt mine…direct de la sursa ….Aica dau de cineav care este chura acel tip de RESPONSABIL pt cee ce e consider o tragedie a tarii si si a muzuelu nostru s a muncii mele si a efortului familial..de o viata..!!???Dar, desigur nu e dora dansul …insa cine era PM atunci nu? adica Petru Roman? Teoretic si legal da, dar profesional nu caci dansul ea inginer.., era al celor din domeniu….oir doeniu comertului extterior era..al unira care…si care..si asa ajungem la the Romanian branch of the DEEP STATE….cac, vedeti, cum s-au intins consecinele si au agravata pierderile tarii….sau au blocat FORMAREA de cadre noi….?caci altfel nu as sta la ora asta sa va scriu..in speranta c cine stie….poate ca TG MUresul functioneaxa mai bine si acum.. chira dac aveti in adminisyaratie si in media ceea ce exouneti dvs..caci in mod normal domeniiul de care virbesc nic nu tine de dansii ci de particulari…Vorba vine, caci atunci cand e orba de PROMOVARE in afara tine si de alte autoruatti..mai ales dac nu e piata formata sau a fist parasita..si acum comeptita este acerba..si Romania nu are experti sa stie ce s-ar vinde totusi pe piata americana is prin ce metode de a ajunge la ea… prespunnd ca Romania maia are c pormova si mai ales vra si paote sa prduca unel din lucrurile care acesti experti le-ar recomanda, iar eu nu cred ca e cineva mai bine pragatit decit mine sa stie cand e vorba de asemenea produse ..si de domeniul cultural dar si artistic (care insa ar cere implicarea ICR-uluii oir acestuia nu-i pasa de bani ca-i vin de-a gata…si membri lui iis urmaresc pasiunile lor..si p de de alta oarte urasc de moarte ce am reusit noi/eu in promovare..incit ascund cel mai abitir dintre toti altii.. adica si desore noi tarii si desore artisti spinsoaritati de ei noua, mai ales ca am fi inveoiut sa evaluam e cei acre au mai fost in SUA..oir acesta sunt mai ales cei venit oirn ICR..amcii sai..Nu toti insa sunt muktkiitm dimpotruva caci ICR chura dac acyiina ca si cu e un bun imoresar, nu era si nu ava unde sivoue sa vadana…si nicnu putea infiemta iata de arta din NY…iar in alte lcluri nu a ajjns..si nci de sngurii care sunte nii cu gakerie sau cu posibiliatea sa mai aaugam una…nu au vrut sa se stie…NU AU ANUNTA arttstii asa cum un alt doemn din NY .mare si tare..nu a anjta companii , ba chtra si pe menbri ASociatie stilarilor pe care o0a invita la NY chipruile sa se promoveze,…dar nu kp-ea sous ca la noi, la 2 ore si in trjn mare oras ..mai amfe decit Bucerstiul si in multe privinte mai frumos , de fait cel mai frumos oras american..caci e istoric, singurul din SUA pe lsuta UNESCO de World Heritages cities …iar eu av scrriu din inia lui, intro cladire istorica de 4 etaje de la 1840, de caramida rosie de stil englezesc..nu deprate de zona si mai veche..cu cladiri mia mici de piatra..si strazi cu casute si mai miic,de la 1700 ca de povsi……Si inca o nota : . ref la experientele cu TG Muresul (inca vreo 2-3 altele)…trebuie sa fiu corecta sa spun ca mult mai bogate , frumoase si romantice au fost cele mult ma ptelngi..de decenii cu Jud Basov/Tara Fagrasului de und ne tragem muzuel si cu mine mai pun sotului meu care e bucurstean. la origine…..apoi mai bogate social/institutional/civic/media si politic cele cu Bucurestiul ,imedita din vara lui 1990 – incluv anula TVR si presa cu mzuel si cu mine.. …dar si cu frumusetil Bucovinei …caci la noi.mine e cam asa..adica la MUZEU..Transilvania e inima, Bucovina e sufletul (cea mai mare exp. de oau a de 100 cu o siyrie de film inc din 2003..si numite de presa americana Eggs with a PhD,, Exquisite Eggs, Museum master pieces,..

 2. Ma bucur sa vad ca in judetul nostru (Mures) mai sunt astfel de jurnalisti. Situatia prezentata la Targu Mures este foarte similara si la Sighisoara unde ziarul si radioul local (Radio Son ) nu au niciodata curaj sa mentioneze sau sa prezinte aspectele negative sau critice la adresa primariei. Motivul este unul foarte similar cu cel de mai sus. Contracte pentru spalarea imaginii conducatorilor. Si lipsa coloanei vertebrale.

 3. DOMNU VISCHI, DA LA MARMURES CUM ESTE? IA POVESTITI DE BANI LUATI DECENII DE GRAIUL, GLASUL, INFORMATIA SI GAZETA DE MARAMURES+ONLINE-UL SI BLOGURILOR JURNALISTILOR SCRIITORI! SA AUZIM…HA?

  1. Din fericire pentru sănătatea presei, care este un factor extrem de important, în fond, pentru sănătatea unei națiuni, în Baia Mare aservirea nu e atât de profundă și nici atât de generalizată. Există fenomenul, dar nu atât de amplu. Administrațiile și instituțiile publice sunt criticate atunci când greșesc (voluntar sau involuntar), se fac analizele unor fenomene care se repercutează asupra societății, se scrie despre corupția din administrația publică, în fine, mai multe din acest registru. Acolo, însă, problema e lipsa de reacție a componenților instituțiilor care ar trebui să vegheze la respectarea legii. În Târgu Mureș e invers. Instituțiile astea par să-și facă treaba (recunosc, este doar aparența pe care o percep deocamdată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare