1 iulie- Ziua Internațională a muzicii reggae

EVENIMENT. Ziua Internaţională a Muzicii Reggae (International Reggae Day – IRD) este o sărbătoare anuală globală dedicată culturii muzicale jamaicane, conform www.ireggaeday.com.

Inspirată de discursul adresat de Winnie Mandela femeilor din Jamaica în timpul vizitei sale oficiale împreună cu soţul ei, Nelson Mandela, după eliberarea acestuia, Ziua Internaţională a Muzicii Reggae a fost lansată la 1 iulie 1994, în Kingston, epicentrul muzicii jamaicane. Evenimentul a fost proclamat oficial de Guvernatorul general al Jamaicii, Sir Howard Cooke, în anul 2000.

IRD este o marcă înregistrată şi a fost promovată ca eveniment anual încă de la înfiinţare. Această celebrare mobilizează mass-media globală pentru o petrecere reggae de 24 de ore, unind iubitorii de reggae din întreaga lume într-o sărbătoare a industriilor creative din Jamaica.

În fiecare an, IRD se concentrează pe un capitol diferit din istoria muzicală bogată a Jamaicii. În 2024, la împlinirea a 30 de ani de existenţă, IRD se desfăşoară sub tema “Celebrating 30 Years of Riddims & Resistance”.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la alegerea lui Nelson Mandela în 1994, IRD 2024 subliniază rolul reggae-ului în lupta împotriva apartheidului din Africa de Sud şi legătura profundă dintre Jamaica şi Africa de Sud, conform https://jamaica-gleaner.com/.

Transmisiunea globală anuală de 1 iulie va onora marii artiști ai genului: Bob Marley, cu imnul său “One Love”, Dennis Brown, cu “Here I Come”, și grupul Morgan Heritage, cu “Reggae Bring Back Love”, în memoria lui Peetah Morgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare