1 Noiembrie – Ziua Morților, Ziua tuturor sfinților, Luminația sau Luminațiile

SĂRBĂTOARE. Ziua Morților este sărbătorită în fiecare an de către credincioșii pe data de 2 noiembrie dar ne-am obișnuit ca pomenirea sufletelor adormiților să o facem în seara de 1 noiembrie.
Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult, ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică.

De ziua morților se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii merg să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi. Mormintele se împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad, iar lumânările se așează pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.
În această zi, oamenii dau de pomană în memoria morților. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie și se dau copiilor.

În legendele populare, noaptea de 1 noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul viețuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).

Biserica a stabilit zile de pomenire generală a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, numită și „moșii de iarnă”; sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt sau „moșii de vară”; „moșii de toamnă”, „Paștele blajinilor” în unele locuri; prima sâmbătă din noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare