1 octombrie – Expoziție de mașini de epocă comuniste la Aeroportul Băneasa

EVENIMENT. Automobilele care circulau în București în perioada anilor 1950 – 1980 vor fi expuse sâmbătă, între orele 10:00 și 16:00, pe Aeroportul Băneasa, în cadrul celei de-a doua ediții a expoziției “Automobilele socialiste ale orașului”.
 
“Automobilele care au circulat în București în anii 1950-1980 și poveștile lor se reunesc într-o expoziție de excepție care prezintă fenomenul auto în perioada socialistă a României. O poveste despre oameni, mașini și călătoriile lor din socialism spuse în 3 documente: Privilegiații, Statul și Cetățenii Republicii”, arată organizatorul Retromobil Club România într-un comunicat de presă remis miercuri.
 

 
Expoziția este o selecție unică de vehicule reprezentative pentru perioada 1948-1989 și urmărește evoluțiile fenomenului auto în epoca comunistă, care a început odată cu sosirea tancurilor sovietice în 1944, așa cum s-au desfășurat cronologic în trei perioade distincte și cu particularitățile fiecăreia: Stalinismul (1947 – 1965), De-stalinizarea – democratizarea automobilului (1965-1980), Național-comunismul lui Ceaușescu (1980-1989).
 
Printre exponatele expuse se vor regăsi exemplare de vehicule pentru uzul privat al demnitarilor socialiști, mașini oficiale ale președintelui Nicolae Ceaușescu, o Dacia 1300 tunată pentru curse “ca pe vremuri”, celebrul autobuz roman RD 111, modele occidentale de mașini cumpărate de privilegiații anilor 1970 din magazinele de stat și cele cumpărate de cetățenii obișnuiți de pe listele de așteptare în anii 1980, vehicule utilitare ale poliției comuniste, pompierilor, armatei și ale poliției politice Securitate.
 
Prima ediție a expoziției a fost organizată între 30 septembrie și 3 octombrie 2021, în parcarea Muzeului Național de Artă Contemporană.
 
Înființat în 1998 de 21 de pasionați de vehicule istorice și construit după principiile unor grupuri similare din țări cu tradiție în domeniu, Retromobil Club România își propune să încurajeze cea mai bună conservare a vehiculelor istorice din România, precum și să cultive pasiunea pentru colecționarea și restaurarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare