10 ani de YouTube România: Top artiști și creatori de conținut de pe platformă

​​ANIVERSARE. Acum 10 ani, în primăvara lui 2013, Google lansa versiunea pentru România a YouTube. Platforma, care a permis creatorilor de conținut de la noi să fie mai ușor de descoperit, iar companiilor să o folosească drept mediu de promovare, a depășit peste 12 milioane de utilizatori români adulți care se uită la videoclipuri, potrivit datelor Google.

De la lansarea YouTube România, ecosistemul creatorilor de conținut a crescut foarte mult. Pe lânga evoluția cantitativă, diversitatea conținutului în limba română a avansat și în prezent acoperă zonele de interes ale publicului de la noi.

Datele Google arată că, la finalul lui 2022, existau peste 8.000 de canale românești cu peste 10.000 de abonați, în creștere cu 15% față de anul anterior, și 1.600 de canale cu peste 100.000 de abonați (+15% față de 2021).

TOP creatori de conținut de pe YouTube România
Primul creator de conținut de pe YouTube din România care a atins pragul de 1 milion de abonați este Mihai Alexandru Hash (Mikey Hash). El a ajuns la această bornă în 2016.

La finalul lui 2022, existau peste 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonați, cu 20% mai mult față de finalul lui 2021.

Primul „buton de diamant” din România, oferit canalelor care depășesc pragul de 10 milioane de abonați, a fost obținut în 2020 de LooLoo Kids, acesta fiind și primul canal de YouTube din Europa Centrală și de Sud-Est care atinge această bornă.

Există și creatori de conținut care au succes în zona de educație, cooking, gaming sau podcast. Google va premia aceste categorii care reprezintă cele mai populare videoclipuri pe YouTube, însă până atunci iată ce creatori sunt la categoria top canale educaționale, după numărul de abonați:

*Alex Cozma (Atenție, cad mere) – 1,13 milioane subscribers
*Horia Sârghie (Zaiafet) – 810.000 subscribers
*Doza de Spațiu – 285.000 subscribers

Top canale de gătit:
Jamila (Jamila Cuisine) – 1,72 milioane subscribers
Gina Bradea (Poftă bună cu Gina Bradea) – 557.000 subscribers
Mihaela Pop (Rețetele Mihaelei) – 440.000 subscribers

Top canale de gaming:
IULITMX – 4,96 milioane subscribers
Maxinfinite – 3,2 milioane subscribers
Iraphahell – 2,51 milioane subscribers

Top canale de podcast:
Mihai Bobonete (Da, Bravo! By Mihai Bobonete) – 538.000 subscribers
Mihai Morar (Fain & Simplu cu Mihai Morar) – 342.000 subscribers
Cătălin Măruță (Acasă La Măruță) – 283.000 subscribers

Uitându-ne de unde am plecat acum 10 ani și unde a ajuns astăzi ecosistemul YouTube din România, pare că totul a evoluat cu o viteză aproape de neimaginat. În prezent, există conținut în limba română pe YouTube care răspunde și celor mai exigente și nișate cereri, de la DYI, educație, cooking sau podcast la seriale originale, emisiuni TV, animație sau gaming. Sunt zeci de canale de YouTube românești cu peste 1 milion de abonați și 1 miliard de vizualizări. În același timp, advertiserii și companiile din România dedică tot mai multe resurse pentru dezvoltarea prezenței lor pe YouTube, prin canale proprii, crearea de conținut exclusiv și campanii dedicate. În cei 10 ani, YouTube România a devenit un mediu unde românii găsesc conținut de calitate și care oferă companiilor oportunitățile potrivite pentru a ajunge la publicul țintă”, a declarat Elisabeta Moraru, country director Google România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare