10 concepte filozofice pe care ar trebui să le cunoașteți – 3.Conceptul de solipsism

FILOZOFIE. Solipsismul este un concept filozofic conform căruia o persoană își recunoaște doar mintea ca singura realitate care există întotdeauna și este întotdeauna disponibilă. Mark Twain demonstrează mesajul principal al solipsismului în povestea sa The Mysterious Stranger:
„Nu există nici Dumnezeu, nici univers, nici rasă umană, nici viață pământească, nici rai, nici iad. Totul este un vis, un vis grotesc și prostesc. Nimic nu există în afară de tine. Iar Tu ești doar un Gând – un Gând rătăcit, un Gând inutil, un Gând fără adăpost, rătăcitor rătăcit printre eternitățile goale.”
Aceeași idee, în general, este ilustrată de filmele Mr.Nobody, The Beginning și The Matrix.
Potrivit solipsismului, doar percepția unei persoane asupra realității și gândurile sale sunt disponibile pentru ei, în timp ce întreaga lume exterioară este dincolo de limitele certitudinii. Prin urmare, existența lucrurilor pentru o persoană va fi întotdeauna doar o chestiune de credință, deoarece dacă cineva cere dovada existenței lor, o persoană nu le va putea oferi.
Cu alte cuvinte, nicio persoană nu poate fi sigură de existența a ceva în afara conștiinței sale. Solipsismul nu este atât de mult îndoiala cu privire la existența realității, cât o recunoaștere a importanței rolului propriei minți. Conceptul de solipsism fie trebuie să fie asimilat așa cum este, fie să accepte „solipsismul invers”, adică să vă oferiți o explicație rațională a lumii externe relative și să justificați de ce această lume exterioară încă există.