10 octombrie – Ziua mondială a sănătății mintale

EVENIMENT. Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată în fiecare an pe 10 octombrie, pentru a crește conștientizarea și educația globală în ceea ce privește sănătatea mintală. Această zi a fost stabilită în 1992 de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH) și își propune să aducă în prim plan importanța sănătății mintale.
Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu consecințele fără precedent ale sănătății mintale și cu impactul pandemiei de COVID-19 asupra miliardelor de oameni, tema din acest an pentru Ziua Mondială a Sănătății Mintale este “Sănătate Mintală pentru Toți. Investiții Mai Mari – Acces Mai Mare.”
Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) subliniază necesitatea unor investiții mai mari în sănătatea mintală pentru a asigura că toată lumea, peste tot, are acces la îngrijirea sănătății mintale. În prezent, lacunele în tratament sunt semnificative, cu 50% dintre persoanele cu tulburări mintale din țările cu venituri ridicate și 85% dintre persoanele din țările cu venituri mici și medii care nu au acces la tratament.
Într-un context în care sistemele fragile de sănătate nu au reușit să gestioneze și să acopere aceste lacune mari de tratament, Ziua Mondială a Sănătății Mintale reprezintă o oportunitate de a atrage atenția guvernelor, donatorilor, factorilor de decizie politică și tuturor părților interesate pentru a acționa în direcția investițiilor mai mari în sănătatea mintală.
Liga Română pentru Sănătate Mintală subliniază că tulburările mintale pot afecta oricine, indiferent de vârstă, statut economic, rasă, credință sau culoare. Deși medicina a făcut progrese semnificative în înțelegerea și tratarea tulburărilor mintale, multe aspecte ale sănătății mintale rămân necunoscute. Cu toate acestea, recuperarea este posibilă prin asistență și tratament adecvat.
Într-o lume în care sănătatea mintală devine din ce în ce mai importantă, Ziua Mondială a Sănătății Mintale reprezintă o oportunitate de a aduce în prim plan nevoia de investiții mai mari, mai multă conștientizare și acces sporit la îngrijirea sănătății mintale pentru toți.