10 octombrie – „Ziua Națională a produselor agroalimentare românești”

EVENIMENT. Împreună cu producătorii români sărbătorim azi – „Ziua Națională a produselor agroalimentare românești” prin organizarea a 100 târguri și evenimente, la nivelul întregii țări.
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Municipiului București, organizează începând de astăzi, 10 octombrie până pe 15 octombrie 2017, în parcul Herăstrău din București, evenimentul intitulat “Ziua Națională a produselor tradiționale românești”.
 
Evenimentele organizate în jurul zile de 10 octombrie, reprezintă mijlocirea întâlnirii dintre producător și consumator, în scopul promovării produselor romanești, a păstrării tradiției și obiceiurilor străvechi dar și a întoarcerii consumatorului către ceea ce ne caracterizează în materie de gastronomie românească.
Se dorește cultivarea gustului tuturor consumatorilor, indiferent de vârstă, pentru ceea ce este românesc, fie că ne referim la calitatea produselor agroalimentare și tradiționale fie la frumusețea portului și dansului popular.
 
La târgul de produse agroalimentare românești vor participa peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale țării. Aceștia vor aduce, spre vânzare, preparate din carne, cârnați, virșli, salam, untură, jumări din carne de porc, slănină, jambon din porc Mangalița și Bazna, produse de panificație și patiserie (cozonac secuiesc, plăcinte, turtă dulce, prăjituri, tort, doboș, ruladă de ciocolată, saleuri, cozonac etc), brânzeturi și produse lactate (sana, iaurt, kefir, cașcaval, brânză topită, brânză de oaie și de bivoliță, cașcaval afumat și neafumat, smântână, telemea etc).
 
Pe lângă produsele agroalimentare românești, producătorii vor aduce și flori, produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meșteșugari și meșteri populari precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare oltenești, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuși, linguri.
 
„Produsele românești trebuie să ocupe vitrinele magazinelor și să umple mesele consumatorilor pentru că sunt extraordinar de bune, iar producătorii noștri valoroși știu să le pregătească şi o fac cu mult suflet. Noi trebuie să fim stăruitori în a ne păstra tradițiile și să consumăm ceea ce produce pământul, avem un patrimoniu gastronomic extrem de bogat pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn pe toți să faceți ca mine: să mâncați românește!”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare