11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene

EVENIMENT. Din 2014, ziua de 11 octombrie a fost declarată prin lege „Ziua Şcolii Ardelene”. La iniţiativa deputatului bihorean Adrian Miroslav Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, la care au aderat apoi mai mulţi parlamentari, data de 11 octombrie a fost declarată, prin lege adoptata de Camera Deputaţilor, „Ziua Şcolii Ardelene”.
 
Ziua de 11 octombrie 1754 este ziua în care, la Blaj, Episcopul Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor, „fântânile darurilor”, cum le-a numit ctitorul lor, care a mai spus: „Şcoala de obşte va fi a tuturor, de toată vârsta, de cetanie, de cântare şi de scrisoare, nici o plată de la ucenici aşteptându-se”.
 
Scoala Ardeleana este un curent intemeietor prin definitie, este kilometrul zero al celor mai valoroase idei si opere care ne definesc genetic, istoric şi sociologic în aria de cugetare a Europei, printr-un uriaş efort de aclimatizare a spiritului european în viaţa românilor, de creare a unei gândiri româneşti în consens continental, dar cu specificul local pe care îl apreciem, îl cultivăm şi îl apărăm şi astăzi. Valorificând moştenirea acestor înaintaşi providenţiali, ne dovedim a fi o naţiune cu simţul demnităţii, pe care gânditorii Şcolii Ardelene au dorit-o ca parte organică a civilizaţiei europene.
 
Câteva dintre afirmațiile făcute de profesorul universitar doctor Ion Buzași la „Interviurile Radio Blaj” despre Școala Ardeleană:
“Școala Ardeleană este, fără îndoială, și o deschidere spre civilizația apuseană, pentru că reprezentanții ei, prin operele lor, deșteaptă conștiința latinității. Sigur că despre originea latină a limbii române și despre originea romană a poporului român au vorbit, înaintea lor, și cronicarii.
Dar cronicarii au vorbit doar pentru a deștepta conștiința și mândria națională, ori reprezentanții Școlii Ardelene fac din această conștiință a latinității o armă de luptă pentru obținerea de drepturi naționale pentru românii din Transilvania.
Școala Ardeleană, care ar trebui studiată temeinic în liceu și, apoi, în facultățile de istorie și filologie, pentru că ea aparține și istoriei și filologiei, are importanță pentru că fundamentează aceste discipline importante. Corifeii ei sunt primii istorici, primii filologi, primii care reformează ortografia, Budai Deleanu, reprezentantul Școlii Ardelene, ne dă o capodoperă, Țiganiada, care a rămas multă vreme în manuscris. Apoi, reprezentanții Școlii Ardelene sunt pilduitori, prin faptele lui Gheorghe Șincai, pentru grija arătată școlii. Dacă a înființat peste 300 de școli, cum spun biografii săi, și a avut grijă să le înzestreze cu manuale și cu metodici, cu atât mai mult astăzi, când școala este într-o criză, să nu ocolim cuvântul, exemplul lui Șincai ar trebui să fie mobilizator, așa cum sunt și operele lui Petru Maior și Samuil Micu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare