12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

EVENIMENT. Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost inițiată de Organizația Internațională a Muncii (OIM) în 2002. Anual, pe 12 iunie, această zi este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, atrăgând atenția asupra extinderii globale a fenomenului și asupra eforturilor necesare pentru a-l elimina.

În iulie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care declara 2021 Anul Internațional pentru Eliminarea Exploatării Prin Muncă a Copiilor și a cerut OIM să preia conducerea în implementarea sa.

În 2024, se marchează 25 de ani de la adoptarea Convenției OIM nr. 182 privind cele mai grave forme de muncă a copiilor (1999), care, în 2020, a devenit prima convenție OIM ratificată universal. Cu acest prilej, organizatorii fac apel la statele membre care nu au făcut acest lucru să ratifice Convenția nr. 138. De asemenea, marcarea zilei din acest an este o oportunitate de a reaminti tuturor părților interesate să îmbunătățească punerea în aplicare a celor două convenții fundamentale ale OIM privind munca copiilor – Convenția OIM nr. 182 (ratificată de 182 de state) și Convenția OIM nr. 138 (ratificată de 176 de state) privind vârsta minimă de admitere în muncă (1973).

Un studiu realizat de OIM și agenția ONU pentru copii UNICEF arată că numărul copiilor exploatați prin muncă a ajuns la 160 de milioane la nivel global, în creștere cu 8,4 milioane în ultimii patru ani. Unul din 10 copii este exploatat prin muncă, ceea ce le pune în pericol sănătatea, educația și bunăstarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare